Szarlotka z bitą śmietaną - bez pieczenia

4.36 (205 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla Was kolejny przepis na pysze ciasto z jabłkami - tym razem bez pieczenia. Kruche herbatniki przykryte słodkim jabłkowym nadzieniem i puszystą, śmietanową pianką z całą pewnością zachwycać będą wszystkich wielbicieli słodkości. Ciasto jest łatwe, szybkie i tanie. Idealny pomysł na weekendowy deser! Sprawdzi się też na rodzinnej imprezie! Koniecznie spróbujcie! Ps. herbatniki możecie zamienić na świeżo upieczony biszkopt!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24x30 )

    MASA JABŁKOWA:

    * jabłka - 1,5 kg

    * galaretka cytrynowa - 2 op

    * sok z cytryny - 2 łyżki

    * cukier - do smaku

    ŚMIETANOWA PIANA:

    * śmietana 36% - 500 ml

    * galaretka przezroczysta - 1 op

    DODATKOWO:

    * herbatniki - ok. 250 g

    * czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.36 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Herbaty

Szarlotka z bitą śmietaną - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Obrane jabłka kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, i dusimy w garnku do rozpadnięcia się.

    Słodzimy do smaku, wsypujemy galaretki cytrynowe ( proszek ), mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

    Na dnie blachy układamy obok siebie herbatniki, zalewamy lekko tężejącą masą jabłkową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

    Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawimy.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy zimną galaretkę.

    Masą pokrywamy herbatniki, odstawiamy na noc do lodówki.

    Posypujemy tartą czekoladą i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Herbatniki Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować