Sos ze słodkich czerwonych papryk

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Sos z czerwonych papryk, idealny do ryb, mięsa i sosów.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • papryka słodka czerwona 2 kg (obrana, bez gniazd nasiennych)
    sól do smaku
    czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos ze słodkich czerwonych papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos ze słodkich czerwonych papryk. 1. Papryki kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Gotujemy do momentu jak papryka puści sok. Na chwilę przestajemy gotować i całość w garnku rozdrabniamy blenderem na papkę. Wstawiamy ponownie do gotowania, doprawiamy solą i czosnkiem do smaku. Gotujemy 90 minut, przecieru w garnku musi ubyć połowę poprzez wyparowanie wody. W między czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je oraz dekielki. Po czasie gotowania wlewamy gorący sos do słoików, zakręcamy ścisło i odstawiamy do ostudzenia. Po 24 godzinach pasteryzujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy w temperaturze pokojowej. Ostudzone wynosimy do piwnicy. Sos możemy używać do ryb, mięsa i sosów.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować