Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków

  • wyświetlono: 3148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny pachnący lasem sos mogący stanowić samodzielne danie np. do makaronu, lub być dodatkiem do mięsa czy gołabków.

img1570017599707
  • 6 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

700 g czerwonych kozaków
3 cebule
300 g kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki masła
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
gałązka świeżego tymianku

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków

  • Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków1. Grzyby oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle.
  • Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków2. Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 1,5 h.
  • Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków3. W miarę wygotowywania się wody uzupełniać ją. Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie wszystko zagotować. Podawać z makaronem, ziemniakami lub jako dodatek do mięs. Smacznego!

Porady

Sos ma być dość pieprzny. Do wykonania sosu można użyć innych grzybów leśnych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzyby leśnesosOBIAD BEZ MIĘSA

Komentarze

Podobne przepisy

Sos grzybowy

Dodane przez: lubieplacki

Sos grzybowy

Uwielbiam robić sos grzybowy! Po...

Sos śmietanowo - paprykowy z kurczakiem

Dodane przez: szarak86

Sos śmietanowo - paprykowy z kurczakiem

Smaczny sposób na wykorzystanie...

sos grzybowy

Dodane przez: ecia747

Sos grzybowy

Robię go różnie czasem z mięsem...

Sos grzybowy

Dodane przez: joanna30

Sos grzybowy

Wyśmienity sos dla wielbicieli...

image-07j7xme

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem

Wycieczki do lasu po grzyby są...

sos grzybowy

Dodane przez: Jolanta KG

Sos grzybowy

Aksamitny, wyrazisty w smaku sos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE