Gnocchi ze słodkich ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gnocchi to włoski makaron ziemniaczany pokrojony na małe kawałki wielkości kciuka. W zależności od tego, kogo zapytasz, otrzymasz różne odpowiedzi na temat ilości mąki, którą powinieneś dodać. Niektórzy twierdzą, że większą część powinny stanowić ziemniaki. Inni twierdzą, że powinieneś dodać więcej mąki. Niektórzy dodają zwykłą mąkę pszenną. Inni używają mąki z pszenicy durum. Niektórzy dodają jajka, inni nie. Nie inaczej niż w ogóle debaty na temat żywności i, jak zawsze, jest to kwestia gustu. Nie lubię miękkiego papkowatego makaronu, dlatego moje gnocchi robię z dużej ilości mąki z pszenicy durum i jajka.

W tym przepisie nie będę nawet używać ziemniaków w klasycznym tego słowa znaczeniu. Będę używać słodkich ziemniaków (które są właściwie rodzajem jagód, ale nie wchodźmy teraz w dyskusje botaniczne). Nie mają zwykłych ziemniaków skrobiowych, więc naprawdę musisz dodać dużo mąki, aby nawet utrzymać gnocchi razem.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Duży słodki ziemniak
    mąka z pszenicy durum
    1 jajko
    3 liście szałwii
    15 pomidorów cherry San Marzano (możesz użyć innych pomidorów, ale są naprawdę dobre do tego rodzaju rzeczy)
    200 gramów boczku (pancetta? Guanciale? Słuchaj, używamy tutaj bekonu. Danie jest już pozbawione języka włoskiego, więc równie dobrze możemy kontynuować)
    Może szczypta soli na samym końcu (po drodze dodaje się dużo słonych rzeczy)
    Szczypta czarnego pieprzu
    Mżawka oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    płatki chili
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi ze słodkich ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz słodkiego ziemniaka, pokrój na kawałki, aby przyspieszyć, i gotuj je w wodzie (niesolone, ponieważ później gotujesz gnocchi w osolonej wodzie)
    Gdy słodki ziemniak będzie naprawdę miękki, osusz go i włóż do miksera. Na początek dodaj jajko i około 300 gramów mąki. Rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą haka do ciasta. Jeśli nie masz miksera stojącego, użyj rąk. Słodkie ziemniaki powinny być tak miękkie, aby po prostu papkały bez żadnych problemów.
    Oto rzecz… Dopóki jest naprawdę miękka i lepka, jak zacier ziemniaczany, musisz dodać mąkę. Dodawaj mąkę. W gotowanych słodkich ziemniakach jest dużo wody, więc nie trzeba dodawać płynów.
    Gdy masz już prawdziwe ciasto, które się łączy, to koniec. Przykryj i pozwól mu odpocząć przez około godzinę.
    Po godzinie weź kawałek ciasta, zrób z niego długiego węża i pokrój go w gnocchi wielkości kciuka.
    Pokrój boczek na 3 cm kawałki.
    Podsmaż bekon w tłuszczu, który się stopił, a bekon jest chrupiący. Połóż to na kawałku papieru, ale trzymaj tłuszcz na patelni. Boczek ostygnie, gdy ostygnie, więc nie smaż go zbyt mocno. Powinien być ciemny, a nie czarny.
    Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj posiekany czosnek, pomidory pokrojone na pół, szczyptę płatków chili. Pozwól mu smażyć przez kilka minut na średnim i niskim ogniu, aż wszystko stanie się miękkie.
    Teraz zagotuj duży garnek z wodą i dodaj do niego dużo soli. Nie bądź zbyt ostrożny z solą, to dużo wody!
    Gotuj gnocchi przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale niezbyt miękkie. Wypróbuj jedną. Czy zrobiono to przez całą drogę? To już koniec.
    Patelnia z miękkimi pomidorami jest teraz trochę sucha. Dodaj trochę wody z gnocchi. Jest solony i zawiera trochę skrobi. Jest to dobre dla smaku i sprawia, że ​​sos jest mniej suchy, a jednocześnie go zagęszcza. Włosi robią to z większością sosów do makaronu.
    Teraz dodaj gnocchi do swojego sosu i dobrze wymieszaj.
    Na talerz i skrop trochę oliwy z oliwek. Co teraz? Gdzie jest bekon? Idzie na to!
    Jeść!

Porady

Dobre

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować