Sos ze słodkich i ostrych papryk

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sos ze słodkich i ostrych papryk, idealny jako dodatek do różnego rodzaju potraw.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czerwone papryki słodkie 8 szt.
    papryczki scorpion mustard 6 szt.
    papryczki habanero chocolate 8 szt.
    kiszony czosnek 2 główki
    cebula 2 szt.
    śliwki polskie 10 szt.
    cukier trzcinowy 100 g
    olej paprykowy (z papryczek chili zalanych olejem) 50 ml
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    woda z kiszonego czosnku 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos ze słodkich i ostrych papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos ze słodkich i ostrych papryk. 1. Papryki myjemy, pozbawiamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone papryki umieszczamy w garnku o pojemności 5 litrów, zalewamy 2 szklankami wywaru z kiszonego czosnku, zagotowujemy. Gdy papryki zagotują się to zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut dodając pokrojone w kostkę cebule, śliwki i kiszony czosnek.
  • 2. Podczas gotowania dodajemy olej paprykowy, cukier, sól do smaku i pieprz. Po godzinnym gotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobniony sos z papryk ponownie wstawiamy i gotujemy 3-4 godziny żeby zredukować wodę, żeby sos był gęsty jak ketchup. Gotowym, gęstym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy 20 minut we wrzącej wodzie. Ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować