Batoniki ze słodkich ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Do miski rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane, mąkę z brązowego ryżu, obrane pistacje, orzechy pekan, cynamon, sól oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy do uzyskania gruboziarnistej tekstury. Dodajemy syrop klonowy oraz oliwę i dalej miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie, mocno dociskamy do dna.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min.
2.Nadzienie:
Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka, jogurt, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, kardamon oraz imbir. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na podpieczony spód i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 min. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godz. Kroimy na batoniki.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze