Idealny sos zrobiony ze słodkich czerwonych papryk, jako dodatek do zup, gulaszu i innych potraw.
5 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
czerwone papryki słodkie 8 szt.
kiszony czosnek 2 główki
cebula 2 szt.
śliwki polskie 10 szt.
cukier trzcinowy 100 g
olej paprykowy (z papryczek chili zalanych olejem) 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
woda z kiszonego czosnku 200 ml
Sos ze słodkich czerwonych papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, pozbawiamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone papryki umieszczamy w garnku o pojemności 5 litrów, zalewamy 2 szklankami wywaru z kiszonego czosnku, zagotowujemy. Gdy papryki zagotują się to zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut dodając pokrojone w kostkę cebule, śliwki i kiszony czosnek. Podczas gotowania dodajemy olej paprykowy, cukier, sól do smaku i pieprz. Po godzinnym gotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobniony sos z papryki ponownie wstawiamy i gotujemy 3-4 godziny żeby zredukować wodę, żeby sos był gęsty jak ketchup. Gotowym, gęstym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy 20 minut we wrzącej wodzie. Ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.
Komentarze