Śledź w zupełnie innej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam
45 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
na roladę buraczkowa:
1 duży burak
1 jajko
130-150 g mąki
200 ml mleka
1 łyżka oleju
sól
na nadzienie:
300 g serka kremowego śmietankowego
2 duże ogórki kiszone
koperek, natka pietruszki
-5-6 filety śledziowe wiejskie w oleju,sól pieprz
Rolada buraczkowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zmiksować na gładko blenderem. Białko jajka ubić na sztywno. Do ostudzonego buraka dodać żółtko, sól i mleko, olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia ( 35×22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.
Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami.
Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół.
Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić na dość grube plasterki
(ok 1 -1,5 cm)
Smacznego!!
Komentarze