Pyszny sernik,bardzo kremowy i delikatny-idealny do kawy ,na deser czy dla gości-polecam
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
baza na sernik:
1 kg sera
4 jajka
1–2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 tabliczki czekolady białej
spód ciasteczkowy:
20 g masła
160 g ciastek maślanych
Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynam od spodu ciasteczkowego – rozdrabniam w blenderze maślane ciasteczka i dodaje miękkie masło,razem dokładnie mieszam (konsystencja mokrego piasku).
Czas na masę serową. Ser w temperaturze pokojowej przekładam do miski, miksuję i kolejno dodaję po jednym jajku, i za każdym razem bardzo dokładnie miksuję, aż do puszystości. Potem dodaję cukier puder, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną, i miksuję. A na koniec dodaję roztopioną czekoladę i cały czas miksuję.
Formę dokładnie obklejam folią aluminiową, a na dno wkładam papier do pieczenia (ułatwi to potem oddzielenie sernika od oblepionej formy). Wykładam masę ciasteczkową.
Nakładam masę serową i równam, ale tak, by po środku była leciutka górka, a przy rantach troszkę mniej sera. Ja użyłam formy 22 cm. Formę wstawiam do naczynia z gorącą wodą, woda powinna sięgać do połowy formy. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 20 minut.
Po upieczeniu zostawiam w zamkniętym piekarniku, by sernik przestygł,po czym wyjmuję z wody i zostawiam aby całkowicie wystygł, najlepiej zostawić na cała noc, wtedy sernik się ustabilizuje, równo dojdzie do siebie i będzie najlepszy. Smacznego.
Komentarze