Risotto z polędwicą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Kostki delikatnie rozgniatamy dłonią. Wrzucamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki. Mieszamy z niewielką ilością oliwy. Smażymy na dużej patelni. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy na złoty kolor, następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
2.W tym czasie grzyby myjemy, i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy z wody, grzyby drobno siekamy i dodajemy do mięsa, (wody nie wylewamy)
3.Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce masła, następnie dodajemy do mięsa.
4.Na patelnię wsypujemy surowy ryż. Całość podlewamy winem. Gotujemy często mieszając. Risotto często podlewamy niewielką ilością bulionu oraz wody pozostałej z grzybów. Gotujemy często mieszając aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy resztę masła oraz utarty parmezan (niewielką ilość parmezanu pozostawiamy do posypania potrawy na wierzchu).
5.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku curry, ziołami oraz kurkumą.
6.Gotową potrawę na wierzchu dekorujemy parmezanem oraz natką pietruszki.
Komentarze