Złote risotto z polędwicą

4.5 (183 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łatwe w przygotowaniu, smaczne, lekkie i zarazem syte.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (nie musi być arborio-kwestia smaku): 90 gramów
    - polędwica wieprzowa: 80 gramów
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - kukurydza z puszki: 2 łyżki
    - natka pietruszki posiekana (garść): 1 łyżka
    - rosół gorący: 250 mililitrów
    - masło: 80 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - wino białe półwytrwane: 100 mililitrów
    - oliwa extra vergine: 5 łyżek
    - sól i pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Złote risotto z polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: polędwiczki:
    Na ok. godzinę przed przyrządzaniem należy wyciągnąć mięso z lodówki aby w momencie smażenia miało pokojową temperaturę. Polędwiczki pokroić na 1,5-2 cm kawałki w poprzek włókien. Polędwiczki delikatnie rozbić pięścią. Deskę do krojenia obsypać delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć mięso w przyprawach nacierając dłonią. Oblać odrobiną oliwy. Na bardzo gorącej patelni do grillowania położyć mięso. Po 3 minutach obrócić. Smażyć ok. 1,5 do 2 minut. Usmażone mięso położyć "kaskadowo" na gotowym risotto.
  • 2. Risotto:
    Roztopić 3/4 masła i łyżkę oliwy na patelni. Dodać średnio pokrojoną cebulę. Smażyć 2 minuty. Dodać kukurydzę. Po minucie dodać ryż. Po ok. 2 minutach wlać wino. Po odparowaniu wina stopniowo dodawać małymi partiami gorący rosół. Dobry moment do dodania kolejnej porcji rosołu jest wtedy, gdy po przeciągnięciu łyżką po patelni ryż będzie powoli schodził do środka. Dolewać rosół aż ryż wchłonie płyn. Smażyć wszystko na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż zaczyna stawiać lekki opór zębom (jest już prawie dobry do jedzenia) dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wycisnąć ząbek czosnku oraz pozostałą część masła. Zamieszać aby masło (najlepiej w małych kawałeczkach) zniknęło pod ryżem. Wyłączyć grzanie pod patelnią. Przykryć i odstawić. Po dwóch minutach mocno przemieszać wszystko aby dokładnie rozprowadzić roztopione masło.
  • 3. Podawać jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować