mini pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mini pączki to propozycja dla dzieci i dorosłych, świetnie sprawdzą się na deser, a także na przyjęciu dla dzieci.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 ml ciepłego
    1/3 kostki świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromat
    150 ml serka homogenizowanego lub śmietany
    2 żółtka
    1 łyżka alkoholu (rum, wódka, spirytus) ewentualnie octu
    mąka ok 400g + do podsypania stolnicy
    do głębokiego smażenia 1 litr oleju bądź 4 kostki smalcu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, w mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy lub aromat, alkohol i mąkę.Wyrobić ciasto, ma odchodzić od rąk, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto na stolnicę, zagnieść i delikatnie rozwałkować na grubość 1,5cm kieliszkiem wycinać kółka, i formować kuleczkę, gotową kuleczkę odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć nasze mini pączki na rumiany kolor w trakcie smażenia przekręcać, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ocieknięcia z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem ...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować