Mini pączki z lukrem

  • wyświetlono: 1373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Mini pączusie drożdżowe, pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy! Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć je cukrem pudrem.

IMG_20190918_121058
  • 10 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 torebka suszonych drożdży Dr.Oetker
5 żółtek jaj
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
70 g masła
Szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub wódki
olej roślinny do smażenia

Glazura lukrowa:
1 szklanka cukru pudru
4 – 5 łyżek gorącej wody
Kilka kropel naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mini pączki z lukrem

  • Przygotowanie1. Ciasto;
    Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy suche drożdże, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz cukier, wlewamy dość ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło oraz spirytus, znów zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie lśniące.

    Przykrywamy ściereczką wynosimy w najcieplejsze miejsce w domu na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.
  • Przygotowanie2. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm, literatką wycinamy okrągłe kółeczka, pozostałość ciasta znów zagniatamy i wałkujemy tak aby zużyć wszystkie porcje ciasta. Przykrywamy ściereczką na pół godziny aby znów wyrosło.
  • Przygotowanie3. W szerokim rondelku rozgrzewamy olej, najlepiej do temp 180*c, smażymy mini pączki z każdej strony kilka minut aż będą upieczone i złociste. Upieczone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, zostawić do wystygnięcia.

    Glazura:
    Cukier puder utrzeć z wodą oraz odrobiną cytrynowego aromatu, polać pączki, zostawić do zastygnięcia lukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkisłodkościMama mnie nauczyłakarnawałkuchnia babcimini pączkiPoczęstuneksmażone pączkiwypieki na słodko
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki z serka homogenizowanego.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pączki z serka homogenizowanego

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki...

Serowe pączki

Dodane przez: rzelkazag

Pączki serowe z budyniem

Uwielbiam oponki, więc te pączki...

image-29l8awp

Dodane przez: abrudek

Kruche ciasteczka z lukrem

Kruche ciasteczka w wersji mini...

Pączki serowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Pączki serowe z czekoladą

Mini pączki serowe z kawałkami...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ziemniaczane pączki z marmoladą

Tłusty czwartek tuż, tuż, a jak...

Zawijane bułeczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zawijane keksowe bułeczki z lukrem

Kto chętny na pyszną bułeczkę?...