Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą ananasową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryby i owoce tworzą bardzo zgrane połączenie. Ja polecam Wam grillowaną makrelę z pachnącą kolendrą salsą ananasową - pyszne, lekkie i zdrowe :D

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z makreli
    1 garść kolendry
    Skórka i sok z 1 limonki
    1 papryczka chilli
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka sosu sojowego
    sól, pieprz
    Salsa ananasowa:
    ½ ananasa
    1 awokado
    1 papryczka chilli
    1 garść kolendry
    1 gałązka mięty
    Sok z 1 limonki
    Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba Salsa

Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą ananasową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z makreli płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Skórkę nacinamy.

    Z posiekanej kolendry, chilli i czosnku tworzymy pastę do której dodajemy oliwę , sos sojowy i sok z limonki – mieszamy.

    Tak przygotowaną marynatą nacieramy makrelę i odstawiamy na 15 minut. Zamarynowaną makrelę grillujemy po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub patelni.

    Salsa: ananasa obieramy, usuwamy zdrewniały środek, resztę kroimy w kostkę i przekładamy ją do salaterki. Do ananasa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado, posiekaną chilli i porwane liście kolendry i mięty. Wszystko skrapiamy sokiem limonki i mieszamy.

    Salsę doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba) cukrem.

    Ugrillowane makrele serwujemy z salsą ananasową, cząstkami limonki i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Grillowana ryba z pomidorową salsą

To może cię zainteresować