Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą

4.5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Lekki, aromatyczny i zdrowy obiad czyli gotowany na parez pstrąg w towarzystwie orzeźwiającej salsy ananasowo-ogórkowej poleca się na letnie obiady :D

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga łososiowego (po 180- 200 gra każdy)
    4 plasterki imbiru
    Garść kolendry
    4 łyżeczki słodkiego sosu chilli
    2 łyżeczki sosu rybnego
    Sok z ½ limonki
    Sól, pieprz
    Salsa ananasowa z ogórkiem:
    ½ ananasa
    Sok z 1 limonki
    1 czerwona cebula
    1 ogórek długi lub 2 gruntowe
    Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba Sosy Salsa

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą sos rybny, sok z limonki, pokrojony w paseczki imbir, sos słodko kwaśny i natkę kolendry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pstrąga i odstawiamy na 15 minut.

    Każdy kawałek pstrąga zawijamy w kawałek pergaminu, zwijamy w paczuszkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 8-10 minut.

    W międzyczasie przygotowujemy salsę – ananasa obieramy, usuwamy zdrewniałą część i kroimy w drobną kostkę. Umytego ogórka kroimy na pół, osuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy go w kostkę i dodajemy do ananasa. Cebule czerwoną kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokrojonym ananasem i ogórkiem. Całość doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie szczyptą cukru.

    Ugotowanego pstrąga przekładamy w papierze na talerze , obok podajemy salsę i cząstki limonki (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować