Lekki, aromatyczny i zdrowy obiad czyli gotowany na parez pstrąg w towarzystwie orzeźwiającej salsy ananasowo-ogórkowej poleca się na letnie obiady :D
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
4 filety z pstrąga łososiowego (po 180- 200 gra każdy)
4 plasterki imbiru
Garść kolendry
4 łyżeczki słodkiego sosu chilli
2 łyżeczki sosu rybnego
Sok z ½ limonki
Sól, pieprz
Salsa ananasowa z ogórkiem:
½ ananasa
Sok z 1 limonki
1 czerwona cebula
1 ogórek długi lub 2 gruntowe
Szczypta cukru
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą sos rybny, sok z limonki, pokrojony w paseczki imbir, sos słodko kwaśny i natkę kolendry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pstrąga i odstawiamy na 15 minut.
Każdy kawałek pstrąga zawijamy w kawałek pergaminu, zwijamy w paczuszkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 8-10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę – ananasa obieramy, usuwamy zdrewniałą część i kroimy w drobną kostkę. Umytego ogórka kroimy na pół, osuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy go w kostkę i dodajemy do ananasa. Cebule czerwoną kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokrojonym ananasem i ogórkiem. Całość doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie szczyptą cukru.
Ugotowanego pstrąga przekładamy w papierze na talerze , obok podajemy salsę i cząstki limonki (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego :D
Komentarze