Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna lekka, letnia sałatka ze świeżym szpinakiem i truskawkami podana z delikatną grillowaną makrelą to świetna propozycja na zdrowy obiad czy kolację, sprawdzi się też na przyjęciu z przyjaciółmi.

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z makreli
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka oliwy
    Sałatka:
    4 garście świeżego szpinaku
    1 pomarańcza
    1 szklanka truskawek
    1 cebulka
    Sok z 1 pomarańczy
    1 papryczka chilli
    2 łyżki oliwy
    1-2 łyżeczki miodu
    Sól, pierz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Przystawki

Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujmey, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.

    Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.

    Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować