Gołąbki z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki z włoskiej kapusty. Naszym zdaniem są o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne z białej kapusty. Włoska kapusta jest szybko miękka po sparzeniu więc robienie gołąbków jest o wiele szybsze. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża lub 2 mniejsze kapusty włoskie 
    200g ryżu 
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 cebula
    Ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki 1. Przygotowanie:

    Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście jeśli są uszkodzone. Wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i parzymy w niej kapustę ok 5 min wyciętym głąbem do dołu. Po tym czasie liście powinny odchodzić od kapusty. Wyciągamy je na sitko. Aby przestygły. Z każdego liścia odcianamy grubszy nerw. 

    Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. W dużej misce mieszamy przestudzony ryż, usmażoną cebulę, jajko oraz surowe mięso mielone. Doprawiamy do smaku.
  • Gołąbki 2. Na każdym liściu kapusty układamy po 1 dużej łyżce farszu (można więcej) zawijamy od dołu, nastepnie boki i zwijamy gołąbka. 

    Na dno garnka układamy kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie układamy warstwami gołąbki. Zalewamy bulionem z gotowania kapusty. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 30-40 minut. 

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować