Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać przez gęste sito na stolnicę. Następnie dodać 6 żółtek , 3/4 szklanki cukru oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść gładkie ciasto . Podzielić je na 2 części w stosunku 1:3. Większą porcją ciasta wylepić dno blachy o wymiarach 24 x 36 cm , natomiast mniejszą owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 1 godz
2 . Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo wsypywać resztę cukru , cały czas intensywnie miksując . Dodać budynie waniliowe i wymieszać. Śmietanę połączyć z wiórkami kokosowymi a następnie zmiksować z masą budyniową . Przełożyć na spód w formie a na sam wierzch masy poukładać pokrojone brzoskwinie z puszki a już na sam koniec na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto . Piec w temp. 180 stopni ok 1 godz. Przed krojeniem całkowicie wystudzić . Smacznego :)
Komentarze