Ciasto brzoskwiniowe

  • wyświetlono: 107 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto biszkoptowe, dobrze nasączone i przełożone kremem brzoskwiniowo budyniowym. Wierzch ciasta wyłożony paskami brzoskwiń, zalanymi galaretką. Słodki smak ciasta miesza się z lekko kwaskowymi brzoskwiniami i galaretkami.

  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki ciasto:
Forma o śr.26 cm
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól do smaku
Tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 puszki brzoskwiń w plastrach w syropie 2x420 g(netto około ½ kg)
1 kostka masła – 20 dag
2 budynie waniliowe bez cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru
Do dekoracji:
3 łyżki mini biszkoptów
3 biszkopty – ciastka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto brzoskwiniowe

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Składniki sypkie wymieszać ze sobą – mąki i proszek do pieczenia. Porcjami dodawać do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, przekroić na placki – 2/3 i 1/3 wysokości ciasta.
    Z jednej puszki odlać sok, uzupełnić do 1 szklanki wodą. Ugotować 2 budynie w tej mieszance, przestudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i wystudzonym budyniem. Połowę jednej puszki brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do kremu, delikatnie zmiksować całość.
    Z drugiej puszki odlać sok, dodać wodę i 1 łyżkę cukru(ma być ¾ szklanki), zagotować, wystudzić. Nasączyć oba krążki ciasta. Na grubszy nasączony krążek nałożyć krem(niewielką ilość kremu zostawić), rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem, lekko go z wierzchu posmarować kremem, ułożyć paski brzoskwiń. Galaretki wcześniej rozpuścić, przestudzić. Zalać brzoskwinie, dobrze schłodzić. Boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować ciasto mini biszkopcikami i startymi biszkoptami, ponownie schłodzić.

Porady

1.ciasto dobrze schłodzić.
2.w sezonie owoce z puszki można zastąpić świeżymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptbudyńbrzoskwiniedomowe ciastogalaretki.

Komentarze

Podobne przepisy

image-0sn4mro

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek kokosowo-brzoskwiniowy

Ciasto na bazie białek i maku połączone...

ciasto brzoskwiniowo bananowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Puszysty biszkopt z bananami i...

image-0lgaj6g

Dodane przez: ciastaideserkilb

Ciasto Brzoskwiniowe wydmy

Brzoskwiniowe wydmy to ciasto wyjątkowe....

image-0ptbryh

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto Brzoskwiniowa delicja

Takie ciasto to znakomita propozycja...

ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: gogusia

Ciasto brzoskwiniowe.

Fajne ciacho z brzoskwiniami z...

image-0nefnse

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto Brzoskwiniowy rarytas

Orzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE