Ciasto o smaku krówki z bardzo orzeżwiającym kremem cytrynowym i bardzo delikatnym mojej rodzinie i gościom bardzo smakowa i szybko znikało z talerzy gorąco polecam :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:5 jajek 1 cała szklanka cukru , 1 szklanka mąki 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 budyń krówkowy krem cytrynowy : 2 opoakowania śmietanki 30 % serek mascarpone 1 cała cytryna 5 łyżek cukru pudru oraz 1 opakowanie galaretek w czekoladzie 2 galaretki agrestowe na wierszch ciasta i 1 puszka ananasa lub brzoskwiń jak kto lubi
Cytrynowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - całe jajka wbić do miski dodać szklankę cukru i ubijać do białości po tym czasie dodawać stopniowo wymieszaną razem i na sucho mąkę ,proszek do pieczenia i budyń wlać do formy i piec w 150 stopniach do suchego patyczka Krem cytrynowy - cytrynę sparzyć kilka sekund zetrzeć do małej miseczki skórkę z cytryny i sok też do osobnej miseczki . Wlać mocno schłodzoną śmietankę do miski i dodać 5 łyżek cukru pudru ubijać do zgęstnienia jak zacznie gęstnięć dodać partiami cały serek mascarpone ubijać do połączenia się składników na koniec dodać skórkę i sok z cytryny . przekroić biszkopt na dwie części nasączyć biszkopt sokiem z puszki po ananasie dać połowę kremu powciskać galaretki do kremu przykryć odrobina kremu tak żeby zakryć galaretki i żeby się wierzch biszkoptu przykleił wierzch biszkoptu znowu nasączyć sokiem i dodać resztę kremu położyć ananasa lub inne owoce i zalać galaretką ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc smacznego :)
Komentarze