Ciasto Cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo puszyste delikatne, orzeźwiające

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto : 200 g mąki,
    10 g proszku do pieczenia ,
    szczypta soli,
    200 g cukru,
    80 ml oleju,
    1 sztuka cytryny,
    100ml wody,
    4 jajka
    polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady z nadzieniem czekoladowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyc gorącą wodą zetrzeć skórkę i wyciśnij sok. Do naczynia wsyp suche składniki czyli : makę , cukier, oraz proszek do pieczenia . Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie dodać składniki mokre : wodę , olej i ponownie wszystko wymieszaj rózgą . Żółtka oddziel od białek . Dodaj żółtka do powstałej ze składników już masy i znów wszystko energicznie wymieszać wszystkie składniki . Do białek dodać szczyptę soli ubić je na sztywną pianę . Ubite białka dodać do zrobionej wcześniej masy z żółtkami wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy . Jęśli używasz formy silikonowej możesz tę czyność pominąć PIECZENIE /; Ciasto piec w temperaturze 170 stopni pieczenie góra dół bez termo obiegu środkowa półka czas pieczenia ( do suchego patyczka ) czyli 50 minut. Upieczone ciasto pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia , leciutko opadnie następnie przy pomocy noża oddzielić ciasto od formy i wyłożyć na talerz ja wierzch ciasta polałam czekoladą z nadzieńiem mięty rozpuszczonej w kapieli wodnej i uzywałam mąki Basi do ciasta jest najlepsza do wszystkich wypieków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować