Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Rogale maślano-dyniowe z czekoladowym nadzieniem własnoręcznie zrobionym, ale dość nietypowym, bo z ciecierzycy, gorzkiej czekolady i suszonych śliwek, zdrowym i bardzo smacznym. Świetnie się sprawdzą w uczniowskiej śniadaniówce, koszyku piknikowym czy na rodzinnej wycieczce.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa – 750 g
    puree z dyni - 200 g
    żółtka – 2 szt.
    jajka - 2 szt.
    masło – 125 g
    drożdże świeże – 25 g
    cukier drobny - 1 szk.
    mleko ciepłe – 1/2 szk.
    olej rzepakowy – 1 łyżka

    CZEKOLADOWE NADZIENIE:
    czekolada gorzka – 100 g
    kakao – 2 łyżki
    ciecierzyca – 1 szk.
    golden syrup – 2 łyżki
    śliwki suszone – 3/4 szk.
    cukier – 1 łyżka

    PONADTO:
    żółtko – 1 szt.
    śmietana kremówka – 2 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym 1. CIASTO: z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, puree z dyni, jajka, dodać mąkę i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Wlać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

    Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, a każdą rozwałkować na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym 3. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać czekoladowe nadzienie i zwijać kształtując rogaliki.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym 4. Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym 5. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką.
  • 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
  • 7. CZEKOLADOWE NADZIENIE: starannie opłukać ciecierzycę, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Suszone śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na pól godziny.

    Ciecierzycę odcedzić, gorącą przełożyć do miski, dodać czekoladę połamaną na kawałki, wcześniej namoczone śliwki, 3-4 łyżki wody, w której moczyły się śliwki i golden syrup. Całość zmiksować blenderem. Dodać ciemne kakao, cukier i jeśli to konieczne, to dodatkową porcję wody z moczenia śliwek i ponownie zmiksować na gładki krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Czekolada Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować