Rogale upiekłam na śniadanie, tak na szybko , z tego co znalazłam w domu. Wyszły tak puszyste , mięciutkie i delikatne w smaku, że spisałam przepis i właśnie się nim dzielę:) Zagoszczą jeszcze nie jeden raz na naszym rodzinnym stole.
Śniadaniowe rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje zaczyn, olej, maślankę, sól, zagniatam ciasto. Ciasto podsypuje mąką , nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto dzielę na pół, zagniatam i formuje koła, koła wałkuje , dzielę na cztery części, zwijam rogale - od szerszej części do środka .
3.Rogale układam na blasze , smaruje zmieszanym jajkiem , posypuje makiem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Komentarze