Śniadaniowe rogale z makiem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rogale upiekłam na śniadanie, tak na szybko , z tego co znalazłam w domu. Wyszły tak puszyste , mięciutkie i delikatne w smaku, że spisałam przepis i właśnie się nim dzielę:) Zagoszczą jeszcze nie jeden raz na naszym rodzinnym stole.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    5 dag. drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    Ciasto:
    zaczyn+
    3 szklanki mąki +do podsypania
    3/4 szklanki maślanki
    1/4 szklanki oleju
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    3 łyżki maku
    duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
    zmieszane jajko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Śniadaniowe rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śniadaniowe rogale z makiem 1. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje zaczyn, olej, maślankę, sól, zagniatam ciasto. Ciasto podsypuje mąką , nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • Śniadaniowe rogale z makiem 2. Ciasto dzielę na pół, zagniatam i formuje koła, koła wałkuje , dzielę na cztery części, zwijam rogale - od szerszej części do środka .
  • Śniadaniowe rogale z makiem 3. Rogale układam na blasze , smaruje zmieszanym jajkiem , posypuje makiem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować