Sposób na pieczenie blatów miodownika na odwrotnej stronie blaszki doradziła w komentarzu na facebook'owym profilu Przyślij Przepis jedna z Pań, które to ciasto robią od lat. Pomysł Pani Grażyny tak się spodobał w redakcji, że postanowiłam go wypróbować jeszcze przed zbliżającymi się świętami. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę - dzięki trikowi doświadczonej gospodyni możecie mieć pewność, że żaden delikatny placek nie ułamie się podczas zdejmowania z blaszki. 

Jak zrobić miodownik?

Tradycyjny miodownik składa się z warstw delikatnego ciasta miodowego, przełożonych słodkimi masami, najczęściej są to:

  • krem budyniowy
  • krem kajmakowy
  • krem śmietanowy
  • krem z kaszą manną
  • masa orzechowa
  • powidła śliwkowe

Najbardziej imponujące i zachęcające do skosztowania są wysokie miodowniki z wielu słodkich blatów (jak np. ten na zdjęciu głównym). Szkopuł w tym, że im cieńsze placki, tym delikatniejsze oraz bardziej podatne na pokruszenie się. Podczas wyjmowania z formy i podważania nożem lub innym ostrym narzędziem, ryzyko rozwalenia miodowego blatu jest bardzo duże. A przecież do miodownika trzeba ich przygotować co najmniej kilka. Właśnie dlatego placki warto upiec na odwrotnej stronie blachy. Dzięki temu lepiej będzie się wam rozprowadzało ciasto, a następnie dużo łatwiej je zdejmiecie, i co najważniejsze – w całości. 

Trik naszej czytelniczki z odwracaniem blachy

Jak to zrobić? Pomysł Pani Grażyny polega na tym, by przełożyć czarną blachę (taką, jaka jest na wyposażeniu piekarnika) na drugą stronę i tę zupełnie płaską powierzchnię najpierw posmarować kawałeczkiem masła, a następnie rozprowadzić rozwałkowaną wcześniej na odpowiedni rozmiar warstwę ciasta. Potem wystarczy włożyć blachę do piekarnika (ciastem do góry oczywiście), piec jak zwykle i po upieczeniu przeciągnąć pod plackiem ostrym, szerokim nożem. Delikatne ciasto da się bez problemu zdjąć w 1 kawałku. Wypróbowałam i polecam – sprawdza się. Za każdym razem wkładajcie do piekarnika 2 blachy z rozprowadzonym ciastem. Zaoszczędzicie prąd, czas i szybciej będziecie mogli składać swój popisowy, warstwowy miodownik

Miodownik - najlepsze przepisy

W naszym serwisie Przyslijprzepis.pl znajdziecie mnóstwo sprawdzonych receptur naszych użytkowniczek oraz użytkowników na miodowniki - zarówno te tradycyjne, jak i nietypowe. W zależności od okazji, polecamy wam np. miodownik gryczany, miodownik mandarynkowy, śnieżnobiały miodownik z pyszną warstwą domowego lukru, orzechowy miodownik z powidłami, miodownik serowo-śliwkowy, miodownik z różą, zachwycający miodownik grysikowo-makowy pod witrażem. Możecie też wypróbować przepisy ciasta a la miodownik, ukryte pod innymi nazwami, np. ciasto czeskie, placek królewski bądź królewiec