Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Połączyć wszystkie składniki, ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na dwa placki. Włożyć do blaszek (moje o śr. 30x40 cm). Piec każdy po 15 minut w 170 stopniach C.
2.Ciasto biszkoptowe: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę i wodę. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej wielkości co wcześniej). Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
3.Masa: Zagotować mleko (odlewając ok. 1/2 szklanki w której należy rozmieszać mąki - ziemniaczaną i pszenną), dodać masło, cukier i cukry waniliowe. Mieszać aż się rozpuszczą. Do gorącego mleka dodać rozrobione mlekiem mąki. Na pierwszy miodowy placek wyłożyć połowę gorącej masy, na to biszkopt (mój wyrósł dosyć wysoki, więc przekroiłam go na pół), resztę masy i miodowy placek. Kiedy ciasto wystygnie można polać je polewą.
Komentarze