Placek królewski

4.5 (175 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto z dodatkiem miodu i budyniowym kremem. W sam raz na nadchodzące Święta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - miód: 2 łyżki
    - masło: 100 gramów
    - mleko: 2 łyżki

    - Jajko: 3 sztuki
    - mąka: 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - woda: 3 łyżki

    - mleko: 500 mililitrów
    - mąka (czubata łyżka): 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - masło: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Połączyć wszystkie składniki, ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na dwa placki. Włożyć do blaszek (moje o śr. 30x40 cm). Piec każdy po 15 minut w 170 stopniach C.
  • 2. Ciasto biszkoptowe: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę i wodę. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej wielkości co wcześniej). Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Masa: Zagotować mleko (odlewając ok. 1/2 szklanki w której należy rozmieszać mąki - ziemniaczaną i pszenną), dodać masło, cukier i cukry waniliowe. Mieszać aż się rozpuszczą. Do gorącego mleka dodać rozrobione mlekiem mąki. Na pierwszy miodowy placek wyłożyć połowę gorącej masy, na to biszkopt (mój wyrósł dosyć wysoki, więc przekroiłam go na pół), resztę masy i miodowy placek. Kiedy ciasto wystygnie można polać je polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować