Tradycyjny miodownik robi się na cieście biszkoptowym. Należy ono do ciast, które są zdecydowanie łatwiejsze na papierze, niż w praktyce. Wiele rzeczy może się przy nim nie udać. Biszkopt może wyjść suchy, zakalcowaty lub zapadnięty. Dodatkowo, do miodownika, wymaga pokrojenia w cienkie plastry. Niewprawionym lub nieuważnym osobom może popękać i się pokruszyć, a wtedy już wszystko na nic.
Miodownik - ciasto (nie tylko) dla zaawansowanych
Jeśli nie macie zbyt wielkiego doświadczenia w pieczeniu biszkoptu, postawcie na pewniaka i uproszczoną wersję miodownika. Będzie to miodownik połączony z sernikiem.
Ryzyko wpadki ograniczone jest tutaj do minimum. Między 2 blatami uniwersalnego, klasycznego ciasta o miodowym smaku znajduje się krem twarogowy i klasyczny sernik, który „w objęciach” miodowego wierzchu i spodu, na pewno nie opadnie. Ciasto na pewno zrobi wrażenie na domownikach i gościach - wygląda na pracochłonne, ale jeśli tylko uporacie się z przełożeniami i blatami, reszta to bułka z masłem. Czas przygotowania znacznie przyspieszą 3 formy o takich samych wymiarach: 30 x 25 cm.
Miodownik z sernikiem prostszy niż inne - przepis
Składniki na blaty (wym. formy 30 x 25 cm):
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki miodu gryczanego, wrzosowego lub spadziowego (o wyrazistym smaku)
- 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (możecie szybko zmiksować lub potłuc standardowy)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę sernikową (wszystkie w temp. pokojowej):
- 800 g mielonego twarogu z wiaderka
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć lub zamienić na cukier z prawdziwą wanilią)
Składniki na krem twarogowy:
- 200 g mielonego twarogu z wiaderka
- 330 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 listki żelatyny (można zastąpić 4 łyżeczkami żelatyny w proszku)
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie 3 formy do ciasta wyłóżcie papierem do pieczenia lub pergaminem.
- Przygotujcie ciasto miodowe (wierzch i spód): wymieszajcie mąkę pszenną z sodą, drobnym brązowym cukrem. Wbijcie jajka, dodajcie miód oraz pokrojone na kawałki masło i zagniećcie szybko gładkie ciasto. Podzielcie na 2 równe części i wylepcie ciastem spody 2 blaszek o jednakowych wymiarach. Pieczcie oba blaty w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut (do zrumienienia) i wystudźcie.
- Zróbcie sernik: roztopcie i wystudźcie masło. Zmiksujcie w misce na gładką masę twaróg i żółtka, wsypując jednocześnie cukier, dodając pastę waniliową, mleko w proszku, zwykłe i proszek budyniowy. Do wymieszanej masy dodajcie wystudzone do temp. pokojowej masło i dokładnie wymieszajcie. Ubijcie białka na sztywno i wmieszajcie je delikatnie do masy serowej - tylko do połączenia składników. Wylejcie masę serową do 3. przygotowanej blaszki w tym samym rozmiarze co poprzednie. Pieczcie w temp. 170 st. w opcji góra-dół przez ok. 50-55 minut. Po upieczeniu zostawcie w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- Zróbcie krem twarogowy: żelatynę w płatkach namoczcie w zimnej wodzie zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Odciśnijcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. Ubijcie zimną kremówkę na sztywno, dodajcie twaróg wymieszany z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatynę. Miksujcie tylko do połączenia składników.
- Złóżcie ciasto: pierwszy miodowy blat wysmarujcie połową kremu twarogowego (będzie to spód ciasta). Wyłóżcie na to wystudzony sernik, posmarujcie go resztą kremu i przykryjcie drugim blatem. Przykryjcie ciasto folią spożywczą i wstawcie do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2 dni. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
Komentarze