Mandarynkowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko,miód ,cukier,margarynę ,jajko i sodę ubijamy. Mąkę przsiewamy na stolnicę dodajemy przyprawe do piernik oraz mieszankę i
zagniatamy elastyczne ciasto.
Dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg(śr. 21cm) i pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
2.Krem mandarynkowy: mandarynki obieramy i przekładamy do garnka, nakłuwamy widelcem aby puściły sok, zasypujemy cukrem, wlewamy
wodę i gotujemy aż owoce puszczą sok. Ugotowane mandarynki przecieramy przez sito , powinniśmy uzyskać ok. 250 ml soku, dolewamy wody
aby uzyskać 400ml płynu. W niewielkiej ilości płynu rozprowadzamy budyń pozostały sok zagotowujemy i gotujemy budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. Masę dzielimy na 4 części.
3.Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Ostatnią częścią smarujemy boki miodowniki oraz wierzch.
Ciasto dekorujemy starta czekolad a i cząstkami mandarynek.
Komentarze