Miodownik z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowanie:
Palmę rozpuszczam w rondelku z cukrem i miodem. Odstawiam do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaję sodę, cynamon, rozpuszczoną margarynę, żółtka, śmietanę i całość zagniatam ręką. Ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki na dwie godziny.
Ciasto dzielę na 4 części równe. Kajdą cześć wałkuje na cienkie placki, wielkości foremki tortownica średnica 25 cm. Formę smaruję tłuszczem i piekę osobno każdy blat w temperaturze 180 stopni termoobieg około 8 minut.
Krem:
Do garnka wlewam mleko, zagotowuję i dodaję kaszkę z cukrem. Mieszam i uważam żeby się nie przypaliła. Kaszkę odstawiam do ostygnięcia. Palmę ucieram, i dodaję stopniowo ostudzoną kaszkę.
Zimne blaty przekładam kremem z kaszki. Pierwszy blat smaruje dodatkowo konfiturą z czarnej porzeczki.
Róże z cukru pudru:
Cukier puder łącze z masłem, i ugniatam ręką na masę plastyczną. Cukier dosypuje w zależności od faktury masy. Rozwałkowuje masę na cienki placek i wycinam kieliszkiem koła. Następnie formuje róże dokładając płatek do płatka. Wycinam listki nożem.
Polewę mleczną wkładam do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczam.
Polewa czekoladowa ciemna:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję palmę, wsypuję kakao i na wolnym ogniu podgrzewam. Polewa nie może się zagotować. Cały czas mieszam.
Miodownik rozsmarowuję mleczna polewą. Następnie robię dekoracje z polewy ciemnej, esy floresy.
Układam na środku róże i dodaję orzeszki włoskie.
Komentarze