Miodownik z różą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Polecam miodownik jako świąteczne ciasto. Zakochałam się w nim i moja rodzina także

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany 30 %
    3 i 3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    120 gram Palma
    3 łyżki miodu naturalnego
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka sody

    masa:
    1/2 litra mleka
    4 łyżki kaszki manny
    250 gram Palma
    1/2 szklanki cukier kryształ

    1/2 szklanki konfitury z czerwonej porzeczki
    polewa czekoladowa mleczna gotowa

    dekoracja róża:
    1/2 kostki masła
    1.2 szklanki cukru pudru

    polewa czekoladowa ciemna:
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka Palma

    3 łyżki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przygotowanie:

    Palmę rozpuszczam w rondelku z cukrem i miodem. Odstawiam do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaję sodę, cynamon, rozpuszczoną margarynę, żółtka, śmietanę i całość zagniatam ręką. Ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki na dwie godziny.
    Ciasto dzielę na 4 części równe. Kajdą cześć wałkuje na cienkie placki, wielkości foremki tortownica średnica 25 cm. Formę smaruję tłuszczem i piekę osobno każdy blat w temperaturze 180 stopni termoobieg około 8 minut.

    Krem:
    Do garnka wlewam mleko, zagotowuję i dodaję kaszkę z cukrem. Mieszam i uważam żeby się nie przypaliła. Kaszkę odstawiam do ostygnięcia. Palmę ucieram, i dodaję stopniowo ostudzoną kaszkę.

    Zimne blaty przekładam kremem z kaszki. Pierwszy blat smaruje dodatkowo konfiturą z czarnej porzeczki.

    Róże z cukru pudru:
    Cukier puder łącze z masłem, i ugniatam ręką na masę plastyczną. Cukier dosypuje w zależności od faktury masy. Rozwałkowuje masę na cienki placek i wycinam kieliszkiem koła. Następnie formuje róże dokładając płatek do płatka. Wycinam listki nożem.

    Polewę mleczną wkładam do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczam.

    Polewa czekoladowa ciemna:
    Do rondelka wlewam mleko, dodaję palmę, wsypuję kakao i na wolnym ogniu podgrzewam. Polewa nie może się zagotować. Cały czas mieszam.

    Miodownik rozsmarowuję mleczna polewą. Następnie robię dekoracje z polewy ciemnej, esy floresy.
    Układam na środku róże i dodaję orzeszki włoskie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować