Królewiec

4.51 (172 ocen)

  • 166 godz. 40 min

Królewiec nazywany jest również ciastek królewskim. Przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej mamy. Ciasto wyróżnia się tym, że w swoim składzie posiada zarówno ciasto kruche jak i biszkopt. Ciasto polecam na spotkania rodzinne :)

  • 166 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    - 300 g mąki
    - 100 g cukru
    - 2 łyżki miodu płynnego
    - 1 łyżka wody
    - 1 żółtko
    - 150 g margaryny
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    - 1/2 szkl. cukru
    - 3 jajka
    - 2 łyżki wody
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    - 1 op budyniu waniliowego
    - 400ml mleka
    - 50 g -100 g masła

    Polewa:
    - 1 łyżka wody
    - 2 łyżki kakao
    - 4 łyżki cukru
    - 3łyżki masła
    oraz
    - Dżem (koniecznie kwaśny)
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200-210 C.
    Na stolnicy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną. Następnie dodaje resztę składników i zagniatam. Ciasto dzielę na 2 równe części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez ok.10 minut.
    W ten sam sposób przygotowuje i piekę drugi placek.
  • 2. Biszkopt:

    Jajka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku. Do masy dodaje 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody. Mąki mieszam z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodaje stopniowo do masy delikatnie mieszając (najlepiej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach lub mieszając ręcznie drewnianą łyżką). Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha w której pieczony będzie biszkopt musi mieć te same rozmiary co blacha w jakiej było pieczone ciasto kruche! Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut.
  • 3. Masa budyniowa:

    300 ml mleka zagotowuje z 2 łyżkami cukru, w 100 ml mleka mieszam budyń i przelewam go do gotującego się mleka. Masło w temperaturze pokojowej ucieram na puszystą masę, a następnie dodaje po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
  • 4. Polewa czekoladowa:

    Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki na polewę. Następnie garnuszek podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy tylko masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników.
  • 5. Wykonanie całości :

    Jedną część ciasta miodowego wykładam na deskę lub blaszke. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Biszkopt smaruję połową dżemu i kładę posmarowaną stroną na masę budyniową. Ponownie wierzch biszkoptu smaruje dżemem. Wykładam resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewam przestudzoną polewą czekoladową.

    Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub na 24 godziny po to aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Porady

Ciasto warto podać z świeżo zaparzoną kawą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować