Śnieżnobiały miodownik

5 (1 ocen)

Przepisów na miodowniki jest pewno tyle ile kucharek.Miodownik w tym wydaniu jest delikatny i pyszny. Idealnie będzie pasował na nasz Świąteczny stół:)

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 22 cm
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 2 jajka,
    • 25 dag margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    • 1 łyżeczka sody,
    • 2 łyżki miody,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Śmietanka do przełożenia:
    • 0,5 l śmietanki 30%,
    • 2 płaskie łyżki żelatyny,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku

    Dodatkowo do wykończenia:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • 1 łyżka żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody,
    • 0,5 tabliczki białej czekolady (50 gram),
    • Kilka złotych perełek dekoracyjnych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śnieżnobiały miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: margarynę, jajka, miód, sodę , proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
  • dzielenie na 4 części 2. Gotowe dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy . Nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 4 miodowe blaty. (około 15 min każdy w 180°C).

  • Przed przełożęniem 3. Po upieczeniu placki studzimy.
  • Przekładnie 4. ŚMIETANKA DO PRZEŁOŻENIA:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Szybko miksujemy ,by połączyła się ze śmietanką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Po przełożeniu torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
  • Przed dekoracją 5. Po zastygnięciu
  • GOTOWE:) 6. WYKOŃCZENIE:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, po czym studzimy. Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej cukier (miksujemy), a potem wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotową śmietankę wylewamy na wcześniej wykonany tort. Staramy się, by spływająca śmietanka utworzyła na brzegach coś w rodzaju zimowych sopli.
    Po wylaniu śmietanki tort ponownie wkładamy do lodówki by śmietanka stężała.
    Między czasie rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną wylewamy cienką warstwą na szklaną powierzchnię. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie za pomocą noża wykonujemy dekoracyjne ruloniki. Układamy je na powierzchni miodownika. Dodatkowo posypujemy górę złotymi perełkami.
    GOTOWE!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować