Ciasto z kremem przypomina miodownik, ale tylko z wyglądu. Po upieczeniu w cieście widać cieniutkie, delikatne i kruche warstwy - „listki”. W słodkim kremie nie ma ani jednak kropli miodu. Całą słodycz deserowi daje kajmak - masa krówkowa. Polecamy tę najbardziej standardową, ale możecie wypróbować również inne smaki kajmaku: kokosowy, kakaowy lub waniliowy. Do kremu nie trzeba już dosypywać cukru. Ten w puszce z kajmakiem wystarczy w zupełności. Do ciasta podajcie małą czarną, najlepiej espresso. 

Ciasto z 3 składników - dziecinne proste i niezawodnie pyszne

Tego typu desery zwykle robimy z herbatników, biszkoptów, krakersów lub ciasta francuskiego. Utrzymają one wilgotny krem i nie rozmiękną. Jeśli macie chwilkę i zależy wam na wyjątkowo wykwintnym efekcie, wykorzystajcie to ostatnie.

Przygotowanie ciasta z kajmakiem pójdzie jak z płatka, jeśli przygotujecie 2-3 blaszki takiej samej wielkości. Dotnijcie arkusz ciasta do formatu blachy. Jeśli wybierzecie mniejszą, ciasto wyjdzie mniejsze, ale za to warstwa smakowitego kremu będzie grubsza. Jeśli wybierzecie większą blaszkę, kremu będzie mniej, ale ciasta wystarczy dla większej ilości osób. Wymiary zależą od was - waszych apetytów i potrzeb.

Szybkie ciasto z 3 składników a la miodownik - przepis

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego w temp. pokojowej 
  • 250 g kajmaku w puszce 
  • 250 g naturalnego serka śmietankowego, może być też zimne mascarpone

Dodatkowo: cukier puder i drobno pokruszone orzechy do posypania wierzchu ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 3 równe arkusze formatu blaszki do pieczenia - wielkość każdego dociętego arkusza powinna być taka sama.
  2. Przełóżcie każdy płat ciasta na osobną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Podpieczcie w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut - aż ciasto się zezłoci. 
  4. Wyjmijcie ciasto. Przełóżcie 1 z arkuszy (spód) połową masy. Na tym ułóżcie środkowy arkusz, a na nim 2. połowę masy śmietankowo-kajmakowej. 
  5. Na warstwie masy ułóżcie 3. arkusz i delikatnie wbijcie go w krem. Przed pokrojeniem schłodźcie w lodówce. Posypcie cukrem pudrem i kruszonymi orzeszkami i pokrójcie na porcje.