Gryczany miodownik

4.5 (178 ocen)

  • 50 min

Ciasto przeszło moje najśmielsze oczekiwania, jednym słowem pycha. Miodownik zniknął jeszcze w tym samym dniu co piekłam.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto miodowo-gryczane:
    -30 dag mąki gryczanej
    -20 dag mąki
    -1 margaryna Palma z Murzynkiem
    -2 jajka
    -2 łyżki miodu
    -1 łyżeczka sody
    -1/2 szkl. cukru

    Krem śmietanowo-orzechowy
    -20 dag zmielonych orzechów włoskich
    -300 ml śmietany 18 %
    -15 dag cukru
    -1 łyzka miodu
    -1 łyżka masła

    Masa jabłkowa
    -1 i 1/2 szkl. prażonych jabłek
    -1 budyń śmietankowy
    -1 łyżeczka cynamonu
    -cukier wg. uznania(zależy jakie są słodkie jabłka)
    -1/2 szkl. wody

    Ponadto:
    -polewa czekoladowa biała i ciemna do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Gryczany miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części, każdą rozwałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp. 150 stopni
  • 2. Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier,miód i masło, i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masa się zagotuje wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy, chwile jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia. Letnia masą przekładamy placki
  • 3. Jabłka przekładamy do rondelka, zagotowujemy, budyń rozrabiamy w wodzie i wlewamy do jabłek, gotujemy do zgęstnienia masy, odstawiamy do przestudzenia.
  • 4. Przełożenie miodownika:
    Blat miodowy+ 2/3 masy jabłkowej+blat miodowy+2/3 kremu orzechowego+blat miodowy+1/3 masy jabłkowej i kremu orzechowego+ blat miodowy.
    Dekorujemy polewa.

Porady

gdy nie mamy mąki gryczanej, możemy zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kasza gryczana Miód Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować