Ciasto przeszło moje najśmielsze oczekiwania, jednym słowem pycha. Miodownik zniknął jeszcze w tym samym dniu co piekłam.
50 min
Składniki:
Ciasto miodowo-gryczane:
-30 dag mąki gryczanej
-20 dag mąki
-1 margaryna Palma z Murzynkiem
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-1 łyżeczka sody
-1/2 szkl. cukru
Krem śmietanowo-orzechowy
-20 dag zmielonych orzechów włoskich
-300 ml śmietany 18 %
-15 dag cukru
-1 łyzka miodu
-1 łyżka masła
Masa jabłkowa
-1 i 1/2 szkl. prażonych jabłek
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżeczka cynamonu
-cukier wg. uznania(zależy jakie są słodkie jabłka)
-1/2 szkl. wody
Ponadto:
-polewa czekoladowa biała i ciemna do dekoracji
Gryczany miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części, każdą rozwałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp. 150 stopni
2.Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier,miód i masło, i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masa się zagotuje wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy, chwile jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia. Letnia masą przekładamy placki
3.Jabłka przekładamy do rondelka, zagotowujemy, budyń rozrabiamy w wodzie i wlewamy do jabłek, gotujemy do zgęstnienia masy, odstawiamy do przestudzenia.
4.Przełożenie miodownika:
Blat miodowy+ 2/3 masy jabłkowej+blat miodowy+2/3 kremu orzechowego+blat miodowy+1/3 masy jabłkowej i kremu orzechowego+ blat miodowy.
Dekorujemy polewa.
Porady
gdy nie mamy mąki gryczanej, możemy zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy
Komentarze