Miodownik herbaciany z masą grysikową

4.82 (230 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Miodowniki to ciasta które sprawdzą się na każdą okazję.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
    4 jajka
    1 szkl. mocnej herbaty (zaparzonej z 2 saszetek)
    1 szkl. oleju
    1 szkl. cukru kryształu
    1 szkl. miodu sztucznego
    3 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody
    2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika

    masa grysikowa:
    6 łyżek kaszy manny
    2 szkl. mleka
    200 g masła
    250 g cukru pudru
    łyżka soku z cytryny

    dodatkowo:
    słoik powideł śliwkowych lub dżemu śliwkowego
    polewa
Wystaw ocenę:

4.82 (230 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Powidła

Miodownik herbaciany z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i powoli dodawać pozostałe składniki w kolejności: schłodzona herbata, olej, miód, mąka wymieszana z sodą, przyprawa do piernika. Ciasto rozdzielić na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok.10-15 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Mleko zgotować z cukrem pudrem, na gotujące wsypać kaszę mannę. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając żeby nie było grudek. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ugotowaną zimną kaszę mannę. Utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny.
  • 3. Przełożenie: ciasto - powidło - masa - ciasto - powidło - masa - ciasto - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować