Faszerowane jajka w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny znajdują się na każdym polskim stole. Wiele osób dzieli się też jajkiem podczas śniadania wielkanocnego. Warto, by to, czym się dzielimy w ten dzień, było też przy okazji smaczne i charakterne. Nie ma nic gorszego niż suche, trudne do przełknięcia jajko na twardo bez dodatków. Faszerowane jajka na twardo lubią towarzystwo pikantnych past i sosów. Dowodem na to jest choćby dość octowy w smaku majonez, sos tatarski, ćwikła czy sos chrzanowy. Sprawdźcie, jakie jeszcze nadziewane jajka możecie zrobić. I to bez specjalnych nakładów pracy i kosztownych zakupów. 

3 sprytne pomysły na pikantne faszerowane jajka 

Poznajcie 3 nowe inspiracje na faszerowane jajka. Dla każdego coś miłego, według gustu i kubków smakowych. Tegorocznym świątecznym przekąskom nikt nie odmówi charakteru i wyrazistego smaku. 

Do jajek na twardo oprócz najbardziej oczywistych past doskonale pasuje m.in. boczek i korniszony. Wędzony lub surowy boczek wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na suchej patelni. Połowę takiego boczku mieszamy z wydrążonymi żółtkami, majonezem, musztardą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy puste białka. Całość posypujemy dla ozdoby szczypiorkiem oraz resztą boczku.

Inny pikantny, ale jednocześnie nieoczywisty farsz to twarożek z czosnkiem niedźwiedzim, który właśnie się pojawia. Pamiętajcie jednak, że wolno go zbierać wyłącznie u siebie w ogródku lub u sąsiada, za pozwoleniem. Roślina jest pod częściową ochroną i nie wolno zrywać jej np. w lesie. Żółtka miksujemy z twarożkiem, pęczkiem czosnku niedźwiedziego (wraz z łodyżkami, w których jest mnóstwo smaku), oliwą i solą. Powstanie intensywnie zielona, wiosenna pasta, która będzie pyszna również jako pikantne smarowidło do chleba

Ostatnia dość pikantna propozycja, która ma swoje korzenie w Starożytnym Rzymie to tzw. deviled eggs (pol. „diabelskie jajka”). W Rzymie nazywały się oczywiście inaczej. Podawano je jako przystawkę przed daniami głównymi. Są to faszerowane jajka na ostro. Szczególnie lubią podawać je na święta Amerykanie. Jest ono popularne również w Anglii i Australii. Aby uniknąć kontrowersyjnych skojarzeń podczas świąt, nazywa się je umownie również jajkami anielskimi, sałatkowymi lub „ubranymi”. 

Są to po prostu jajka faszerowane na ostro. Do żółtek i majonezu dodawana jest przeważnie musztarda oraz ocet lub pikantny sos. Wszystkie te rzeczy na pewno macie w domu. Pasta doprawiana jest solą i pieprzem. Następnie nadziewa się ją jajka za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy (ale możecie też użyć łyżeczki).

Przepis na jajka faszerowane na ostro

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2-1 łyżeczka ulubionego ostrego sosu (np. tabasco, sambal oelek lub srirachy)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: szczypta papryki mielonej słodkiej lub ostrej wędzonej do posypania jajek przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrójcie ugotowane jajka na pół, wydrążcie żółtka. Przełóżcie je do miski. 
  2. Rozgniećcie żółtka widelcem. Dodajcie majonez, musztardę, ostry sos oraz sól i pieprz.
  3. Rozgniećcie i wymieszajcie wszystko widelcem, możecie też pomóc sobie blenderem i pulsacyjnie zmiksować.
  4. Przełóżcie farsz do rękawa lub szprycy i nadziejcie nim białka. Możecie też użyć łyżeczki.
  5. Rozłóżcie jajka na półmisku i oprószcie lekko papryką mieloną.

Ostry sos możecie zastąpić również podobną ilością oleju aromatyzowanego chili. Możecie też zamiast niego sięgnąć po prostu po ostrą musztardę (zwiększyć jej ilość w przepisie). Polecamy szczególnie diżońską lub angielską. Przed dodaniem ostrego sosu lub musztardy do pasty, spróbujcie ich bez dodatków, by dopasować ilość. Szczególnie, jeśli stosujecie dany produkt po raz pierwszy.