Moja rodzina uwielbia różnego rodzaju kluski ziemniaczane. Szare, śląskie, małopolskie kluski kudłate, poznańskie szagówki oraz właśnie tradycyjne kopytka często goszczą w naszym jadłospisie. Przepisy są proste, a składniki – łatwo dostępne i niedrogie. Kluski z ziemniaków pysznie dopełniają dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie, smakują też w wersji deserowej. Czego chcieć więcej? Okazuje się, że klasyczne kopytka można przygotować jeszcze smaczniej i to za sprawą prostej zmiany w momencie gotowania.
Jak gotować kopytka?
Kluski ziemniaczane gotuje się zazwyczaj w osolonym wrzątku przez ok. półtorej minuty do dwóch od ich wypłynięcia. Proponuję wam przy następnym gotowaniu zamienić samą wodę na mieszankę wody z mlekiem w proporcji pół na pół. Kopytka, dzięki gotowaniu we wrzątku z tym niecodziennym dodatkiem, nabierają mlecznego, delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Wyławiam je z garnka mięciutkie i idealnie pulchne. Możecie też ugotować ziemniaki na kopytka w mleku, zamiast gotowe kluski wrzucać na wrzącą wodę z mlekiem, wybór należy do was. Ja zwykle gotuję uformowane już kopytka w tej mieszance i jestem bardzo zadowolona z efektu.
Wystarczy dodać do porcji kopytek nieco gęstego sosu mięsnego, gulaszowego, grzybowego lub warzywnego, mogą to też być domowe skwarki czy podsmażona na maśle bułka tarta i mamy pełnowartościowe, smakowite danie obiadowe. Po ugotowaniu w wodzie z mlekiem, kopytka możecie równie dobrze zaserwować rodzinie na słodko z twarogiem sernikowym i owocami, posypane cukrem cynamonowym lub polane śmietanką czy jogurtem i ozdobione wiórkami deserowej czekolady.
Ze sprawdzonego, klasycznego przepisu na kopytka korzystam wiele lat. Jednak od kiedy zaczęłam gotować je w wodzie z mlekiem, kluski nabrały nowego wymiaru, jeśli chodzi o smak i teksturę.
Tradycyjne kopytka - przepis
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków typu C
- ok. 250 g mąki pszennej
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo: mleko i woda do gotowania kopytek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości;
- Po odlaniu wody zostawcie je na gorącym palniku jeszcze przez chwilę, żeby resztki wilgoci odparowały i ziemniaki były całkowicie suche;
- Ugotowane, gorące ziemniaki przepuśćcie przez praskę;
- Następnie w dużej misce wymieszajcie jeszcze ciepłe ziemniaki z przesianą mąką, jajkiem i solą;
- Wyróbcie całość na gładką masę - powinna być plastyczna i nie mieć żadnych grudek;
- Do garnka wlejcie wodę pół na pół z mlekiem i zacznijcie ją gotować;
- Masę ziemniaczaną podzielcie na 4 części;
- Z każdej uformujcie wałeczek o grubości ok 2 cm;
- Ostrym nożem odcinajcie kawałki ciasta na nieduże kopytka;
- Jeśli masa bardzo wam się klei – lekko podsypcie ją mąką;
- Kiedy mieszanka wody z mlekiem zawrze, posólcie ją i na wrzątek wkładajcie gotowe kopytka;
- Kluski gotujcie ok. półtorej minuty od wypłynięcia.
Komentarze