Kluski ziemniaczane z boczkiem

4.44 (147 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    sól ,pieprz
    300 g surowego boczku
    2 duże cebule
    50 g smalcu
Wystaw ocenę:

4.44 (147 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć ,odcisnąć. Powstały sok odstawić by na dole osadził się krochmal. Sok delikatnie wylać ,pozostałą część dodać do ziemniaków. Wbić jajka ,wsypać mąkę ,doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę z solą ,wrzucać na wrzątek kluski kształtowane łyżką. Gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z boczkiem i cebulą.

    Na rozgrzaną patelnię wrzucić smalec ,kiedy się rozpuści dodać pokrojony w kostkę boczek. Po podsmażeniu boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę ,uprażyć. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować