Kluski leniwe to jedzenie, które przypomina nam beztroskie dzieciństwo – syci, poprawia humor, kojarzy się z kuchnią naszych mam i babć. Nic dziwnego, że chcemy wracać do tego dania. Mięciutkie kluseczki są idealną propozycją na słodki obiad. Przygotowuje się je wręcz ekspresowo. Jeśli chcecie zrobić idealne, megadelikatne kluski leniwe, zamiast twarogu dodajcie do nich ten zdrowy zamiennik – z nim będą jeszcze pyszniejsze i bardziej miękkie.

Jak zrobić ciasto na kluski leniwe?

Przepis na kluski leniwe jest bardzo łatwy, dlatego do ich przygotowania warto zaprosić nawet najmłodszych domowników. Nie musicie też biec do sklepu po wymyślne składniki, wystarczy, że macie:

  • jajko
  • mąkę pszenną
  • mąkę ziemniaczaną

Najbardziej tradycyjny przepis to kluski leniwe z twarogu. Warto jednak podstawowy produkt zastąpić gęstym i kremowym jogurtem greckim. To właśnie ten dodatek sprawia, że ta potrawa jest tak niezwykle delikatna. Nie odcedzajcie go z serwatki, tylko dokładnie wymieszajcie z pozostałymi produktami, aby powstało idealne ciasto.

Bardzo ważnym etapem przyrządzenia klusek leniwych na jogurcie jest etap gotowania. Należy robić to bardzo krótko, nie dłużej niż 2 minuty, na niskiej mocy palnika. Kluski leniwe na jogurcie greckim są bardzo delikatne. Zbyt długo gotowane mogą się rozpaść.

Jak zrobić kluski leniwe na jogurcie – przepis

Leniwe kluseczki jogurtowe robi się błyskawicznie. Żeby je przygotować, potrzebujemy tylko kilku produktów, które każdy z nas ma w swojej lodówce.

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko 
  • 160 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski wlejcie 400 g jogurtu greckiego i wbijcie jajko. Za pomocą rózgi lub trzepaczki dokładnie wymieszajcie składniki, aż się połączą.
  2. Do masy jogurtowej wsypcie pół łyżeczki soli. Dorzućcie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i delikatnie połączcie. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, możecie zagęścić je dodając odrobinę pszennej mąki. Zbyt gęste wystarczy rozrzedzić wodą lub mlekiem (najlepiej dodawać po małej łyżeczce do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Ciasto przełóżcie na stolnicę podsypaną mąką, a następnie uformujcie wałek o średnicy ok. 3-4 cm (najlepiej zrobić to dłońmi obsypanymi mąką). Delikatnie go spłaszczcie i po skosie wycinajcie niewielkie kluseczki. Inną metodą jest nabieranie ciasta na łyżeczkę i kładzenie go od razu na wrzątek.
  4. Do dużego garnka nalejcie wodę i ustawcie na wysokiej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, wsypcie resztę soli, znacznie zmniejszcie moc palnika (woda ma tylko delikatnie "mrugać") i ostrożnie wrzućcie jogurtowe kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez ok. 1,5 minuty, po czym wyłówcie (np. specjalną łyżką z dziurami) i wyłóżcie na czysty talerz.

Z czym podać kluski leniwe

Kluski leniwe na jogurcie greckim podajcie jeszcze ciepłe, z podprażoną na maśle bułką tartą lub owocami i śmietaną. Warto też spróbować połączenia ze szczyptą cukru i cynamonu. Można też poeksperymentować i zjeść je w towarzystwie:

Jeśli nie przepadacie za słodkościami albo danego dnia nie macie smaku na kluski leniwe na słodko, możecie podać je z dodatkiem sosu grzybowego lub gulaszu albo wypróbować nasz przepis na kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem