W Małopolsce nie tylko mówi się „na pole”, a nie „na dwór”, ale też nazywa się inaczej niektóre dobrze znane w pozostałej części Polski dania. Takim przykładem są kluski kudłate, które niektórzy określają mianem „żelaznych” lub „szarych”. Chociaż wyglądają podobnie, różnią się jednak przygotowaniem. W audycji „Kuchnia Regionalna”, nadawanej na antenie Radia Kraków, pojawiły się kluski kudłate z typowymi dla Podhala i Sądecczyzny dodatkami. Chodzi o wersję z bryndzą - aromatycznym, górskim serkiem, a także propozycję z dodatkiem sycącego grochu. Brzmi smacznie? Sprawdźcie, jak je zrobić.

Kluski kudłate - sekret smaku

Podstawowym składnikiem na kluski kudłate są po prostu starte ziemniaki. Dobrej jakości warzywa należy wyłożyć na gazę lub lnianą ściereczkę, odcisnąć dokładnie masę i pozwolić ściekać płynom. Tym sposobem uzyskacie krochmal na dnie naczynia. To sekret smaku i konsystencji potrawy. Wymieszajcie go z ziemniakami, uformujcie wałkowate kluski i wrzucajcie partiami na wrzątek. Wystarczy kilka minut gotowania, aż do wypłynięcia. To zdecydowanie jedno z najprostszych dań z ziemniaka.

Kudłate kluski z grochem - jak je przygotować?

Gospodyni z Przysietnicy, pani Bogusia, na antenie Radia Kraków poleciła wersję przekazywaną z dziada pradziada w swoim domu. Kudłate kluski nie tylko serwuje z chrupiącym, pachnącym boczkiem - bo jak wiadomo takie jadło jesienią i zimą jest najlepsze. W jej regionie kluchy kluski kudłate z grochem to podstawa. Ziarenka muszą być wcześniej dobrze wypłukane i namoczone. Do gotującego się i prawie gotowego już grochu dorzuca się osobno uformowane wcześniej kluski i wyciąga, wraz z grochem, po paru minutach od wypłynięcia, dokładnie odcedzając. Całość serwuje się również z okrasą z boczku.

Inny pomysł na tę potrawę to nadziewanie ziemniaczanych kulek bryndzą. Ser jest słony, intensywny w smaku, a po ugotowaniu cudownie rozpływający się w ustach. I tu ponownie boczek uzupełni danie idealnie. Nie są to propozycje najlżejsze, ale po spacerze w chłody czy innych aktywnościach będą najlepszym obiadem. Ja wypróbowałam i gorąco polecam.