Górskie płatki owsiane dają w kuchni sporo możliwości. Dobrze chłoną one płyn (mleko czy wodę, w których się gotują), a jednocześnie tworzą lepszą konsystencję masy po ugotowaniu niż błyskawiczne - malutkie i bardzo cienkie, które łatwo rozgotować na papkę. Są od nich bardziej wszechstronne i więcej z nich ugotujecie. Z górskich płatków zrobicie z nich nie tylko kluski, ale i inne obiadowe dania. Przydają się również do prostych deserów - pieczonych i bez pieczenia.

Co można zrobić z płatków owsianych oprócz owsianki?

Górskie płatki owsiane to produkt doskonały. Są sycące i mają pełno wartościowych, powoli uwalniających się węglowodanów (dają więc energię na dłużej niż owoce czy sklepowe batony). Jeśli owsianka wam się już znudziła, przygotujcie z nich zupełnie inne danie. 

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby czekoladowych ciastek. Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy podgotować mleko z masłem, cukrem i kakao, zalać mieszanką płatki i wymieszać. Płatki wchłoną mleko. Masę można kłaść łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miarę studzenia stężeje. Aby jej w tym dopomóc, chłodne już ciasteczka można dodatkowo włożyć do lodówki. W chłodzie masa się scali.

Płatki owsiane górskie przydają się też do przygotowania sycącego, prostego obiadu. Sprawdźcie np. przepis na kotlety z płatków owsianych czy też naleśniki z płatków owsianych zmielonych na mąkę. Płatki będą też doskonałą, chrupiącą panierką (np. w filecie w panierce z płatków owsianych) czy też kruszonką do deserów (przetestujcie śliwki zapiekane pod kruszonką owsianą).

Inna ciekawa propozycja, która w porównaniu z owsianką jest mało znana, to kluski z płatków owsianych. Wystarczy ugotować je w mleku z tłuszczem, a po wystudzeniu dodać do nich jajka i 1 łyżkę mąki. Jeśli masa przy wyrabianiu jest zbyt luźna, dodajcie jej jeszcze nieco więcej. Nie warto z nią jednak przesadzać, bo kluseczki zrobią się twarde i gumiaste.  

Przepis na kluski z płatków owsianych

Składniki:

  • 2 szklanki górskich płatków owsianych
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki

Dodatkowo: sól do wody (do gotowania klusek). 

Sposób przygotowania:

  1. Wlejcie do rondla mleko i dodajcie masło. Zagotujcie na niewielkim ogniu.
  2. Wsypcie płatki i gotujcie, aż płatki wchłoną cały płyn (powinny przy mieszaniu odstawać od boków naczynia).
  3. Zlejcie ewentualny nadmiar płynu i odstawcie na bok, by płatki wchłonęły resztę mleka podczas studzenia. 
  4. Do wystudzonej, chłodnej masy wbijcie jajka i dodajcie mąkę. Wymieszajcie całość na gładką masę. 
  5. Zagotujcie osoloną wodę w garnku. Za pomocą łyżki kładźcie na wrzątek kluski. Możecie też ulepić z masy niewielkie kuleczki.
  6. Gotujcie przez ok. 3 minuty odkryte, następnie przykryjcie garnek i gotujcie jeszcze 2 minuty. 

Kluski z płatków owsianych możecie podawać jak każde inne: zarówno na słodko, jak i na słono. Będą doskonale pasować do dżemu truskawkowego, dżemu malinowego, syropu z wiśni, jagód, jogurtu z owocami, a także do podsmażonej na maśle cebulki, chrupiącej cebulki prażonej i szczypiorku lub do skwarek. Do masy dodatkowo możecie dodać trochę startego sera, zioła i przyprawy, a po wyrobieniu przesmażyć na patelni na złoto. Kluski możecie też podgrzać z mlekiem i zjeść je na śniadanie zamiast owsianki.