Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis
- wyświetlono: 254389 |
- dodany do książki kucharskiej: 78 |
- polecenia: 18
To są jedne,jedyne kluski śląskie którym nigdy nie mogę sie oprzeć ;)
Składniki
Ziemniaki ugotowane 1 kg ( wystarczy tak na 3 osoby)Mąka ziemniaczana (1/4 części)
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis
1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
2. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
3. Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
4. Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Porady
Gotowe kluski śląskie podajemy np.z gulaszem lub ulubionym sosem,mięsem i surówką :-)
Komentarze