Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Po starciu wylewamy je na sitko w celu odsączania wody. Gdy woda oddzieli się od skrobi zlewamy ją, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy sól, jajka oraz obie mąki. Mieszamy- musi powstać dosyć gęste ciasto.
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przygotowane ciasto kładziemy na deskę do krojenia i malutkimi porcjami łyżką kładziemy do gotującej się wody. Czekamy, aż wypłyną i odcedzamy na sitku.
Twaróg rozgniatamy.
Na talerz kładziemy porcje klusek, dodajemy twaróg i skwarki.
Porady
Kluski można także polać śmietaną 30 %, lub podać je z bigosem.
Komentarze