PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/100/d554d239c11d63e906f0785cb5cf58fb779f2bda.jpeg800600http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kluski-ziemniaczane-z-twarogiem-i-skwarkami-4
1 kg ziemniaków
1 1/2 łyżeczki soli
100 g słoniny
100 g boczku
2 łyżki smalcu
2 jajka
200 g twarogu
3 łyżki mąki żytniej
6 łyżek mąki pszennej
sól do osolenia wody
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami
1.
Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Po starciu wylewamy je na sitko w celu odsączania wody. Gdy woda oddzieli się od skrobi zlewamy ją, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy sól, jajka oraz obie mąki. Mieszamy- musi powstać dosyć gęste ciasto.
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przygotowane ciasto kładziemy na deskę do krojenia i malutkimi porcjami łyżką kładziemy do gotującej się wody. Czekamy, aż wypłyną i odcedzamy na sitku.
Twaróg rozgniatamy.
Na talerz kładziemy porcje klusek, dodajemy twaróg i skwarki.
Porady
Kluski można także polać śmietaną 30 %, lub podać je z bigosem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze