Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

4.36 (166 ocen)

  • 40 min

Smaki znane z dzieciństwa.....

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 1/2 łyżeczki soli
    100 g słoniny
    100 g boczku
    2 łyżki smalcu
    2 jajka
    200 g twarogu
    3 łyżki mąki żytniej
    6 łyżek mąki pszennej
    sól do osolenia wody
Wystaw ocenę:

4.36 (166 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Po starciu wylewamy je na sitko w celu odsączania wody. Gdy woda oddzieli się od skrobi zlewamy ją, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
    Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy sól, jajka oraz obie mąki. Mieszamy- musi powstać dosyć gęste ciasto.
    W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przygotowane ciasto kładziemy na deskę do krojenia i malutkimi porcjami łyżką kładziemy do gotującej się wody. Czekamy, aż wypłyną i odcedzamy na sitku.
    Twaróg rozgniatamy.
    Na talerz kładziemy porcje klusek, dodajemy twaróg i skwarki.

Porady

Kluski można także polać śmietaną 30 %, lub podać je z bigosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.44 (147 ocen)

Kluski ziemniaczane z boczkiem

To może cię zainteresować