Sos gulaszowy

  • wyświetlono: 30239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Najzwyklejszy drobno krojony gulasz wieprzowy. Łatwy do zrobienia i pyszny. Najlepiej smakuje z kaszą lub kluskami.

portret

Składniki

80 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu KAMIS
1 łyżeczka majeranku
1 czubata łyżka mąki
1 kostka mięsna (można pominąć) lub sól

Sposób przygotowania przepisu:

Sos gulaszowy

  • 1. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w niedużą kostkę (o boku 1-1,5 cm). W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy mieszając. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż większość płynu odparuje.
  • 2. Dolewamy tyle wrzącej wody, aby przykryła mięso, dodajemy kostkę mięsną (można pominąć), przyprawę do gulaszu i majeranek i dusimy do miękkości mięsa.
  • 3. Mąkę roztrzepujemy z połową szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub kluskami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadgulaszobiadłopatka wieprzowasos do makaronusos do kopyteksos do kaszysos do klusekmięsny sos

Komentarze

Podobne przepisy

sos duński

Dodane przez: ewelina89w

Sos duński

Sos duński jest bardzo łatwy do...

Sos pieczarkowy

Dodane przez: Kloruś

Sos pieczarkowy

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy,...

image-0nug8kw

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sos żurawinowy do mięs

Pyszny sos słodko- kwaśny który...

sos musztardowy

Dodane przez: Bilcia

Klasyczny sos musztardowy

Pyszny sos do jajek i do mięs-...

Dodane przez: Karioka

SOS CHRZANOWY DO JAJEK

Sos chrzanowy jest odpowiednim...

Domowy sos czosnkowy

Dodane przez: migotka28

Domowy sos czosnkowy

Sos czosnkowy to pyszny i niezastąpiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE