Sos gulaszowy

  • wyświetlono: 25849 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Najzwyklejszy drobno krojony gulasz wieprzowy. Łatwy do zrobienia i pyszny. Najlepiej smakuje z kaszą lub kluskami.

portret

Składniki

80 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu KAMIS
1 łyżeczka majeranku
1 czubata łyżka mąki
1 kostka mięsna (można pominąć) lub sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos gulaszowy

  • 1. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w niedużą kostkę (o boku 1-1,5 cm). W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy mieszając. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż większość płynu odparuje.
  • 2. Dolewamy tyle wrzącej wody, aby przykryła mięso, dodajemy kostkę mięsną (można pominąć), przyprawę do gulaszu i majeranek i dusimy do miękkości mięsa.
  • 3. Mąkę roztrzepujemy z połową szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub kluskami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadgulaszobiadłopatka wieprzowasos do makaronusos do kopyteksos do kaszysos do klusekmięsny sos
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sos beszamelowy

Dodane przez: zzewa

Sos beszamelowy

nie chcę się chwalić ale sos jest...

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos pieczarkowy

Nie ma jak własny domowy sos pieczarkowy.

Sos paprykowy

Dodane przez: Skotka

Sos paprykowy

Sos paprykowy w mojej kuchni ma...

Biały sos do ryżu

Dodane przez: aniak

Biały sos do ryżu

Jest to przepis na biały sos, który...

Sos koperkowy na ciepło

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Sos koperkowy na ciepło

Sos świetnie pasuje do drobiowych...

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos cytrynowy do ryby

Super sos do ryby lub kurczaka,...