Domowe Mięciutkie Kopytka

4.33 (225 ocen)

Kopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa, moja mam je tak robiła, babcia, a nawet ciocia :)

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
    1 całe jajko
    około 1 szkl mąki pszennej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.33 (225 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe mięciutkie kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06mok1w 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
    Przekładam do miski formując kulę.
  • image-23pjpva 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
  • image-28asq9m 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos.
  • image-1yh0090 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min.
    Podaje okraszone skraweczkami i cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować