Kopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa, moja mam je tak robiła, babcia, a nawet ciocia :)
Składniki na 2 porcje:
około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
1 całe jajko
około 1 szkl mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
Sposób przygotowania przepisu:
Domowe Mięciutkie Kopytka
1.
Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Przekładam do miski formując kulę.
2.
Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
3.
Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos.
4.
Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min.
Podaje okraszone skraweczkami i cebulką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze