Wuzetka walentynkowa

4.5 (158 ocen)

Walentynkowa wersja wuzetki wzbogacona o truskawki - obowiązkowy afrodyzjak walentynkowego wieczoru.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 1/2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Składniki na masę:
    660 ml śmietany 30 %
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody

    Masa truskawkowa:
    2 czerwone galaretki
    5o dag mrożonych truskawek

    Poncz:
    100 ml naparu z herbaty
    50 ml alkoholu (wódka lub spirytus)
    1/2 łyżeczki cukru

    Polewa czekoladowa:
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka walentynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i po jednym żółtku, ubijać dalej. Do masy dodać zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Truskawki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu roztopienia. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, mieszamy i wlewamy do zblendowanych truskawek. Mieszamy i odstawiamy do czasu, aż zacznie gęstnieć.
  • 3. Zaparzamy herbatę, dolewamy alkohol słodzimy, mieszamy.

    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie mieszamy.

    W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy i stopniowo podgrzewamy w rondelku do połączenia wszystkich składników. Nie dopuszczamy do zagotowania! Po przestudzeniu czekolady dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie roztrzepujemy.
  • 4. Obydwa blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy warstwę masy truskawkowej, następnie warstwę masy śmietankowej. Wierzch przykrywamy drugim blatem i polewamy polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować