Wuzetka walentynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i po jednym żółtku, ubijać dalej. Do masy dodać zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
2.Truskawki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu roztopienia. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, mieszamy i wlewamy do zblendowanych truskawek. Mieszamy i odstawiamy do czasu, aż zacznie gęstnieć.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie mieszamy.
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy i stopniowo podgrzewamy w rondelku do połączenia wszystkich składników. Nie dopuszczamy do zagotowania! Po przestudzeniu czekolady dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie roztrzepujemy.
4.Obydwa blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy warstwę masy truskawkowej, następnie warstwę masy śmietankowej. Wierzch przykrywamy drugim blatem i polewamy polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze