Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a upieczone pączki nie twardnieją na drugi dzień, zachowując swoją świeżość. Pączki dzięki nadzieniu z pigwy mają bardzo orzeźwiający smak.
Składniki:
Składniki na ciasto (ok. 30 sztuk):
1/2 kg mąki
4 jajka (1 całe i 3 żółtka)
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
60 g drożdży
70 g roztopionego masła
1/2 kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obsypania
domowa konfitura z pigwy - lub inna do nadziewania pączków
Pączki z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier kryształ oraz rozmieszane drożdże wraz z ciepłym mlekiem. Wlewamy roztopione masło, jajko oraz żółtka, spirytus. Całość dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (gdyby było "za mokre" podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto odstawiamy w wysokim naczyniu do ciepłego miejsca na ok. 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką.
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Na środek każdego z nich kładziemy łyżeczką konfiturę, po czym zawijamy krążki i formujemy w dłoniach kulki. Pozostawiamy je na kilka minut do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
3.Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z dwóch stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby zebrał nadmiar tłuszczu i obsypujemy cukrem pudrem.
Komentarze