Pączki z pigwą

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a upieczone pączki nie twardnieją na drugi dzień, zachowując swoją świeżość. Pączki dzięki nadzieniu z pigwy mają bardzo orzeźwiający smak.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (ok. 30 sztuk):
    1/2 kg mąki
    4 jajka (1 całe i 3 żółtka)
    1 szklanka mleka
    5 łyżek cukru
    60 g drożdży
    70 g roztopionego masła
    1/2 kieliszka spirytusu
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do obsypania
    domowa konfitura z pigwy - lub inna do nadziewania pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Pączki z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier kryształ oraz rozmieszane drożdże wraz z ciepłym mlekiem. Wlewamy roztopione masło, jajko oraz żółtka, spirytus. Całość dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (gdyby było "za mokre" podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto odstawiamy w wysokim naczyniu do ciepłego miejsca na ok. 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką.
  • Pączki z pigwą 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Na środek każdego z nich kładziemy łyżeczką konfiturę, po czym zawijamy krążki i formujemy w dłoniach kulki. Pozostawiamy je na kilka minut do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
  • 3. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z dwóch stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby zebrał nadmiar tłuszczu i obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować