Walentynkowa rolada

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To pyszne i efektywne ciasto, które nie tylko w dzień zakochanych możemy słodko obdarować ukochaną nam osobę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Potrzebujemy:

    ciasto:

    6 jajek klasa ”L” o temp. Pokojowej
    6 łyżek cukru kryształu
    6 łyżek mąki tortowej
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    papier do pieczenia
    piekarnikowa blaszka która jest zawsze przy wyposażeniu piekarnika

    masa – krem:

    200 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    4 płaskie łyżki cukru kryształu

    galaretkowe serca:

    metalowa foremka serduszko
    2 opakowania czerwonej galaretki
    3 szklanki wrzątku
    szeroki garnek
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa

Walentynkowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy i w szerokim garnku zostawiamy do zastygnięcia – najlepiej ją przygotować wieczorem i na rano będzie już gotowa.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno a następnie porcjami dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno do ubitej piany z białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do puszystej jajecznej masy dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao – i dokładnie delikatnie RĘCZNIE już mieszamy do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 a na blachę piekarnikową dajemy papier do pieczenia i wykładamy masę szybko wyciągamy, kładziemy na wierzch papier do pieczenia oraz bawełnianą ściereczkę, odwracamy i delikatnie ściągamy papier na którym się piekł biszkopt i od razu delikatnie rolujemy. Odstawiamy na bok by przestygł.
  • 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
    Gotowy krem rozsmarowujemy na ostygniętym cieście i wyrównujemy ( zostawiamy z 3-4 łyżki by posmarować wierzch rolady po zwinięciu ). Z wcześniej przygotowanej galaretki wykrawamy foremką serca – dobrze jest wyjąć galaretkę na talerz i wtedy wykrawać będzie nam łatwiej. Wykrojone serca układamy na masie na długość rolady jedno za drugim a następnie lekko dociskając zwijamy roladę. Wierzch rolady smarujemy pozostawionym kremem i dekorujemy skrawkami posiekanej galaretki. Tak przygotowaną roladę wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować