Walentynkowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy i w szerokim garnku zostawiamy do zastygnięcia – najlepiej ją przygotować wieczorem i na rano będzie już gotowa.
2.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno a następnie porcjami dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno do ubitej piany z białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do puszystej jajecznej masy dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao – i dokładnie delikatnie RĘCZNIE już mieszamy do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 a na blachę piekarnikową dajemy papier do pieczenia i wykładamy masę szybko wyciągamy, kładziemy na wierzch papier do pieczenia oraz bawełnianą ściereczkę, odwracamy i delikatnie ściągamy papier na którym się piekł biszkopt i od razu delikatnie rolujemy. Odstawiamy na bok by przestygł.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem rozsmarowujemy na ostygniętym cieście i wyrównujemy ( zostawiamy z 3-4 łyżki by posmarować wierzch rolady po zwinięciu ). Z wcześniej przygotowanej galaretki wykrawamy foremką serca – dobrze jest wyjąć galaretkę na talerz i wtedy wykrawać będzie nam łatwiej. Wykrojone serca układamy na masie na długość rolady jedno za drugim a następnie lekko dociskając zwijamy roladę. Wierzch rolady smarujemy pozostawionym kremem i dekorujemy skrawkami posiekanej galaretki. Tak przygotowaną roladę wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki a najlepiej na całą noc.
Komentarze