Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce.
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem czarnym i ciemnym.
Przesiać do masy jajecznej.
Połączyć dokładnie wszystko razem drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto.
Wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w 190 st C.
Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Odkleić od papieru.
Biszkopt przekroić na pół.
Spodnią część nasączyć kawą.
MASA
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Podczas ubijania dodać cukier puder.
Cały czas ubijając dodawać żelatynę po łyżce.
Dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na nasączoną spodnią część biszkoptu.
Równo rozsmarować.
Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Nasączyć kawą.
POLEWA
Wszystkie składniki dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wymieszać.
Wylać na wierzch ciasta.
Równo rozsmarować.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Najlepiej na całą noc.
ROZETKI
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Dokładnie wymieszać.
Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę.
Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Na wierzch ciasta wyciskać ozdobne rozetki.
Wstawić do lodówki, do stężenia.
Komentarze