Wuzetka

5 (174 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

to ciasto zasmakuje każdemu

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT

    8 jajek
    8 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka czarnego kakao
    2 łyżki ciemnego kakao

    MASA

    1,2 litra śmietanki 30 %
    1/3 szklanki wrzącej wody
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    POLEWA

    100 gram mlecznej czekolady
    1 łyżka masła
    4 łyżki śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru

    ROZETKI

    200 ml śmietanki 30 %
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody
    2 łyżki cukru pudru

    PONCZ

    3/4 szklanki mocnej kawy
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce.
    Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem czarnym i ciemnym.
    Przesiać do masy jajecznej.
    Połączyć dokładnie wszystko razem drewnianą łyżką.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto.
    Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
    Odkleić od papieru.
    Biszkopt przekroić na pół.
    Spodnią część nasączyć kawą.

    MASA

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Ostudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
    Podczas ubijania dodać cukier puder.
    Cały czas ubijając dodawać żelatynę po łyżce.
    Dokładnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na nasączoną spodnią część biszkoptu.
    Równo rozsmarować.
    Przykryć drugą częścią biszkoptu.
    Nasączyć kawą.

    POLEWA

    Wszystkie składniki dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Wymieszać.
    Wylać na wierzch ciasta.
    Równo rozsmarować.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Najlepiej na całą noc.

    ROZETKI

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać.
    Ostudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę.
    Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
    Na wierzch ciasta wyciskać ozdobne rozetki.
    Wstawić do lodówki, do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować