Wuzetka

  • wyświetlono: 3011 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

to ciasto zasmakuje każdemu

Kasia S
  • 1 porcje
  • 1440min

Składniki

BISZKOPT

8 jajek
8 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka czarnego kakao
2 łyżki ciemnego kakao

MASA

1,2 litra śmietanki 30 %
1/3 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

POLEWA

100 gram mlecznej czekolady
1 łyżka masła
4 łyżki śmietanki 30 %
1 łyżka cukru

ROZETKI

200 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru

PONCZ

3/4 szklanki mocnej kawy

Sposób przygotowania przepisu:

Wuzetka

  • 1. BISZKOPT

    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce.
    Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem czarnym i ciemnym.
    Przesiać do masy jajecznej.
    Połączyć dokładnie wszystko razem drewnianą łyżką.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto.
    Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
    Odkleić od papieru.
    Biszkopt przekroić na pół.
    Spodnią część nasączyć kawą.

    MASA

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Ostudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
    Podczas ubijania dodać cukier puder.
    Cały czas ubijając dodawać żelatynę po łyżce.
    Dokładnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na nasączoną spodnią część biszkoptu.
    Równo rozsmarować.
    Przykryć drugą częścią biszkoptu.
    Nasączyć kawą.

    POLEWA

    Wszystkie składniki dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Wymieszać.
    Wylać na wierzch ciasta.
    Równo rozsmarować.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Najlepiej na całą noc.

    ROZETKI

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać.
    Ostudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę.
    Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
    Na wierzch ciasta wyciskać ozdobne rozetki.
    Wstawić do lodówki, do stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastoMama mnie nauczyłatanie gotowanie

Komentarze

Podobne przepisy

wuzetka

Dodane przez: lucyna19

Lekka wuzetka

Ciasto bardzo puszyste i lekkie...

Torcik Wuzetka

Dodane przez: akrobatka22

Torcik Wuzetka

Klasyczna W-Z na czekoladowym,...

Wuzetka

Dodane przez: Lucyna86

Wuzetka - łatwy przepis

Choć wygląda, jak tradycyjna wuzetka,...

TORCIK a'la W-zetka

Dodane przez: kiciax1

TORCIK a'la Wuzetka

TORCIK a'la Wuzetka z masą na mleczku...

Ciasto wuzetka z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto wuzetka z borówkami

Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem...

Wuzetka z konfiturą porzeczkową

Dodane przez: mysza75

Wuzetka z konfiturą porzeczkową

Szybka i prosta wuzetka w wersji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE