Babeczki z karmelem i orzechami

0 (0 ocen)

Rozpływają się w ustach

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    8 dag masła
    1/3 szklanki cukru pudru

    Składniki na karmel:
    10 dag całych włoskich orzechów
    2 łyżki margaryny
    3 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki cukru kryształu

    Składniki na pianę:
    2 białka
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki cukru kryształ
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    czekolada gorzka - do polewy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Karmel

Babeczki z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder i żółtka. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm, wycinamy szklanką kółka i wylepiamy nimi nasmarowane wcześniej foremki do babeczek.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier puder i kryształ.
  • 3. Na dno każdej babeczki dajemy 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych, które pokrywamy cienką warstwą pianki.
    Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 C.
    Gdy babeczki stygną, przygotowujemy karmel. Margarynę, miód i cukier roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Następnie dodajemy orzechy. Całość smażymy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Porady

Ze względu na to, że karmel szybko sztywnieje, ciepłym polewamy wierzch każdej babeczki. Wierzch każdej babeczki ozdabiamy kleksami z czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować