Ciastka orzeszki

4.5 (184 ocen)

Cóż więcej o nich można powiedzieć, jak nie to, że są pyszne.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    75 g masła
    75 g margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    3-4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    1/2 kostki masła lub margaryny
    11/2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki spirytusu (lub 3-4 łyżki wódki)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masłem i margaryną. Całość siekamy nożem, po czym wyrabiamy ręką. Gotowym ciastem (cienka warstwa) wylepiamy od wewnątrz nasmarowane tłuszczem foremki do orzeszków (lub patelnie na kuchenkę gazową) i wyrównujemy je, aby nie wystawało ciasto. Pieczemy na złoty kolor.
  • 2. Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy partiami zimny budyń i zmielone orzechy. Na koniec wlewamy alkohol - ilość wedle preferencji smakowych. Alkohol w masie ma być wyraźnie wyczuwalny. Gotową masę nakładamy do połówek orzeszków tak, aby krem lekko wystawał ponad "skorupkę" i przykrywamy drugą połówką.

Porady

Gotowe orzeszki można udekorować mocząc końcówki w czekoladzie i wiórkach kokosowych/ mielonych orzechach. Można także zmieszać łyżkę cukru pudru z łyżką kakao i posypać gotowe ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

ciastka orzeszki

To może cię zainteresować