Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masłem i margaryną. Całość siekamy nożem, po czym wyrabiamy ręką. Gotowym ciastem (cienka warstwa) wylepiamy od wewnątrz nasmarowane tłuszczem foremki do orzeszków (lub patelnie na kuchenkę gazową) i wyrównujemy je, aby nie wystawało ciasto. Pieczemy na złoty kolor.
2.Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy partiami zimny budyń i zmielone orzechy. Na koniec wlewamy alkohol - ilość wedle preferencji smakowych. Alkohol w masie ma być wyraźnie wyczuwalny. Gotową masę nakładamy do połówek orzeszków tak, aby krem lekko wystawał ponad "skorupkę" i przykrywamy drugą połówką.
Porady
Gotowe orzeszki można udekorować mocząc końcówki w czekoladzie i wiórkach kokosowych/ mielonych orzechach. Można także zmieszać łyżkę cukru pudru z łyżką kakao i posypać gotowe ciasteczka.
Komentarze