Serowiec z orzechową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto (wszystkie muszą być w temp. pokojowej) zagniatamy ręką ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy.
2.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odciskamy z nadmiaru wody. Osuszone rodzynki obtaczamy w mące (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną). Margarynę i masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Całość ucieramy na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną, aromat. Na koniec ubijamy pianę z 13 białek, którą delikatnie mieszamy z resztą masy serowej oraz rodzynkami. Gotową masę wylewamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika (temp. 180 C).
3.Wszystkie składniki na polewę orzechową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy glazura nieco przestygnie i będzie gęsta, wylewamy ją na upieczony serowiec.
Komentarze