Serowiec z orzechową glazurą

4.5 (153 ocen)

To ciasto, a zwłaszcza jego orzechowo-miodowa część uzależnia...

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli aromatu cytrynowego

    Składniki na ser:
    1,5 kg sera
    10 jaj
    1 kostka masła
    1/2 kostki margaryny
    350 g cukru pudru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3-4 krople aromatu cytrynowego
    1 opakowanie rodzynek

    Składniki na orzechową glazurę:
    1/2 kostki masła
    20-25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru kryształ
    3 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serowiec z orzechową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto (wszystkie muszą być w temp. pokojowej) zagniatamy ręką ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odciskamy z nadmiaru wody. Osuszone rodzynki obtaczamy w mące (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną). Margarynę i masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Całość ucieramy na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną, aromat. Na koniec ubijamy pianę z 13 białek, którą delikatnie mieszamy z resztą masy serowej oraz rodzynkami. Gotową masę wylewamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika (temp. 180 C).
  • 3. Wszystkie składniki na polewę orzechową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy glazura nieco przestygnie i będzie gęsta, wylewamy ją na upieczony serowiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować